in

Rezultati za rujan: Prve tri najposjećenije hrvatske destinacije u Istri

Foto TZ Poreč

Najposjećenije destinacije u svih devet mjeseci u Hrvatskoj bile su Rovinj (s 3.3 milijuna noćenja), Poreč (s 2.5 milijuna) te Medulin (s 2.3 milijuna)

U Hrvatsku je u rujnu došlo 1.9 milijuna turista koji su ostvarili 12 milijuna noćenja, što je 245 i 147 posto više nego u lanjskom rujnu, ali i 81 posto dolazaka turista i 94 posto noćenja iz rujna 2019., izvijestilo je u petak Ministarstvo turizma i sporta (MINTS).

Iznoseći prve podatke iz sustava eVisitor i eCrew, iz MINTS-a u petak ističu da su strani turisti u rujnu ostvarili većinu noćenja,10.8 milijuna, dok su domaći ostvarili 1.2 milijuna.

Najviše noćenja bilo je u Istarskoj županiji, 3.8 milijuna, koju s 2.3 odnosno 2.1 milijuna noćenja slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. U Zadarskoj županiji u rujnu je bilo 1.5 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanskoj 903 tisuće, a Šibensko-kninskoj 807 tisuća, dok su među odredištima na prvom mjestu Dubrovnik, zatim Split, Rovinj, Zagreb i Poreč.

Najviše turista u rujnu došlo iz Njemačke

Najviše stranih turista i u rujnu je došlo iz Njemačke, zatim iz Austrije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije, dok su prema vrstama smještaja turisti najviše birali objekte u domaćinstvu, kampove pa hotele.

“Nakon izvrsnih ljetnih mjeseci, Hrvatska je nastavila i u posezoni ostvarivati odlične rezultate. S više od 12 milijuna noćenja u rujnu dosegnuli smo čak 94 posto prometa iz rujna 2019.”, ističe ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Naglašava posebno zadovoljstvo rujanskim financijskim pokazateljima odnosno vrijednošću fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima, koja je za 18 posto veća nego u rujnu 2019., dok je na razini godine njihova vrijednost iznosila više od 21 milijardu kuna, što je oko 88 posto vrijednosti iz prvih devet mjeseci 2019.

Vjeruje da će se pozitivni trendovi nastaviti i u sljedećem razdoblju te da će toma pridonijeti i akcija Mjesec hrvatskog turizma, koja je počela 1. listopada i trajat će do kraja mjeseca.

Rezultate je komentirao i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, ocijenivši da su vrlo dobri turistički trendovi nastavljeni i nakon ljeta, u runu.

“U kampovima je u rujnu ostvaren rast od 25 posto u noćenjima u odnosu na rujan rekordne 2019., u objektima u domaćinstvu rast od 3 posto, a u hotelima je bilo oko 77 posto rezultata iz rujna 2019.”, kaže Staničić, ističući da su najave za listopad također dobre, a očekivanja ima i od Mjeseca hrvatskog turizma.

U devet mjeseci 67 posto turista i 78 posto noćenja iz 2019.

Prema podacima koje je objavio MINTS, u devet mjeseci hrvatski turizam je s 12.6 milijuna turista i 80 milijuna noćenja zabilježio poraste od 70 i 53 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je u odnosu na 2019. dosegnuta razina od 67 posto dolazaka turista i 78 posto noćenja.

Turisti iz Njemačke su u devet mjeseci na prvom mjestu s 20.3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti drugi s 11.3 milijuna, a Slovenci treći s 8.6 milijuna noćenja, a slijede ih turisti iz Poljske (6.6 milijuna) i Austrije (6 milijuna noćenja).

Istra je prva i na razini devet mjeseci s 22.7 milijuna noćenja, a znatno manje ili 14.8 milijuna bilo je u Splitsko-dalmatinskoj te 14.7 milijuna u Primorsko-goranskoj županiji.

Najposjećenije destinacije u devet mjeseci u Hrvatskoj su bile Rovinj (s 3.3 milijuna noćenja), Poreč (s 2.5 milijuna) te Medulin (s 2.3 milijuna), objavilo je ministarstvo.

Turist napisao lošu recenziju restoranu pa ga vlasnik napao motikom i pljunuo

Ako i cijepljeni prenose virus zašto se ne moraju testirati? Odgovorio je Capak