in

Snimljeni video spotovi o Parenzani, jednoj od najpopularnijih staza u Istri

Foto HelloIstria

Biciklističko-pješačka staza Parenzana jedna je od najpopularnijih staza u Istri, te na svojih 78 kilometara od Plovanije do Poreča prolazi prekrasnim pejzažima i vidicima, srednjovjekovnim gradićima poput Buja, Grožnjana, Završja, Oprtlja, Motovuna i Vižinade, odmorištima, uz maslinike i vinograde, pored šume tartufa, kroz tunele i slikovite vijadukte. Sve navedeno prikazano je u 12 kratkih video spotova u trajanju od 15 sekundi svaki.

Parenzana je bila uskotračna željeznica koja je od 1902. do 1935. godine prometovala sjeverozapadnom Istrom, povezujući luke Trst i Poreč s mjestima u unutrašnjosti poluotoka. U svega 33 godine prometovanja, značajno je pridonijela gospodarskom napretku tog dijela Istre.

Na stotu obljetnicu otvorenja pruge pokrenuta je inicijativa za svojevrsnu obnovu ove jedinstvene željeznice i udareni su temelji budućeg projekta “Parenzana – put zdravlja i prijateljstva” kako bi se cijela trasa pruge uredila za kretanje šetača i biciklista. Od tada do danas trasa je uređena i označena karakterističnim putokazima, izgrađene su zaštitne ograde na mostovima i vijaduktima, osvijetljeni su tuneli, te su postavljeni prateći sadržaji koji posjetiteljima pripovijedaju priču o Parenzani. 

Vižinada – Foto Tanja Kocijančić

Video spotovi su snimljeni ponajprije u promotivne svrhe kako bi Parenzanu još više približili svim korisnicima i onima koji će to tek postati, te im dočarali ljepote Istre, posebice u ovo vrijeme pandemije kada posjetitelji Istre zbog sigurnosti biraju boravak u prirodi, a biciklizam i šetnje su najčešće aktivnosti.

Parenzana iz godine u godinu potvrđuje svoj status istarske kraljice biciklizma, što pokazuje i broj posjetitelja, kako biciklista tako i pješaka, kojih je u protekle tri godine bilo preko 260 tisuća.

“Spotove je snimio i producirao studio Rose-art iz Kaštelira koji je odradio odličan posao, a spotovi će se objavljivati na društvenoj mreži Facebook, na službenim mrežnim stranicama i Youtube kanalu”, zaključila je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Lidl s polica povlači neispravan proizvod

Bez vode 30. ožujka Lanterna