in

Svjetski dan turizma u Poreču: Parni valjak, La Mula de Parenzo Tour, besplatni razgled grada…

Foto TZ Poreč - Parni valjak

Povodom Svjetskog dana turizma Turistička zajednica i Grad Poreč pripremili su niz programa za građane i posjetitelje kojima će se proslaviti kraj još jedne vrlo uspješne turističke sezone. Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna, a to je datum kad se na sjevernoj hemisferi glavna turistička sezona bliži kraju, na južnoj počinje, te je ovogodišnji moto TOURISM & GREEN INVESTMENTS / TURIZAM I ZELENA ULAGANJA.

Proslava povodom Svjetskog dana turizma počinje u srijedu, 27.9. obilježavanjem Europskog tjedna sporta kada će se na Trgu slobode od 10 do 12 sati održati prezentacija sportskih klubova / udruga, članica Sportske zajednice grada Poreča. Prezentacija je namijenjena najmlađim Porečanima, a cilj je upoznati djecu sa izborom sportova u Gradu Poreču te poticanje interesa za bavljenje sportom i zdravog načina života. Slogan „Poreč grad sporta“ koji se često koristi kako bi se istaknuo sportski duh Poreča vrijedi možda još više kada se vidi veličina i brojnost njegove sportske zajednice u čijem sklopu djeluje 47 sportskih klubova i udruga u 35 različitih sportova, sa preko 3500 članova od kojih se redovno takmiči oko 1900, a među njima ima najviše onih najmlađih.

La Mula de Parenzo - Foto TZ Poreč
La Mula de Parenzo – Foto TZ Poreč

U srijedu, 27.9. u 17.00 sati na rasporedu je i posljednja ovogodišnja besplatna interpretativna šetnja kroz povijest Poreča „La mula de Parenzo Tours“. Svi zainteresirani imat će priliku upoznati se sa zanimljivim događajima i osobama iz prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway. U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo. Posjetitelji će moć uživati u razgledu Poreča, upoznati ribarsku tradiciju ali i doznati kako je poznati američki pisac Ernest Hemingway povezan s prošlošću ovoga grada. Glumci – vodiči upoznat će ih s bogatom povijesti koja se skriva iza jedne narodne, pučke pjesme. Rezervacija na ture je obavezna. Tura kroz povijest Poreča traje 45 minuta, i voditi će se na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

U četvrtak, 28.9. pod motom „Upoznaj Poreč“, TZ organizira besplatno edukativno razgledavanje grada u pratnji vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku. Cilj je građanima i posjetiteljima omogućiti da nauče nešto više o Poreču kroz intrigantne priče profesionalnih vodiča. Tura na engleskom jeziku započinje u 13.00 sati, dok na hrvatskom jeziku u 17.00 sati. Mjesto susreta je Trg slobode, a trajanje ture je cc 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika rezervacije su obavezne telefonom ili e-mailom (T: +385 (0)52 451-293, E: info@myporec.com).

Također u četvrtak, na Trgu slobode od 10 do 20 sati, u organizaciji “Domaće web tržnice”, održat će se tradicionalna Smotra istarskih autohtonih proizvoda na kojoj će proizvode izložiti 15-ak štandova s tipičnim istarskim proizvodima – med i pčelinji proizvodi, maslinovo ulje, povrće, proizvodi od konoplje, proizvodi od lavande, prirodna kozmetika, suhomesnati proizvodi, različite vrste brašna, proizvodi od goji bobica, vino, rakije i voćne prerađevine.

U petak, 29.9. suradnji sa Sportskom zajednicom grada Poreča i Zdravim gradom Poreč, Turistička zajednica organizira besplatno hodanje pod nazivom „Poreč – grad sporta i rekreacije“. Grupa hodača u pratnji stručnih voditelja kineziologa krenut će u 17.00 sati ispred Općinskog suda na dvosatnu aktivnost hodanja i razgibavanja. Rezervacija nije potrebna, a hodati se može sa štapovima ili bez njih.

I za kraj, u subotu, 30.9. Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč poklanjaju sugrađanima povodom završetka još jedne uspješne turističke sezone koncert legendarnog benda Parni valjak feat. Igor Drvenkar. Koncert započinje u 21 sat na porečkoj rivi,a za dobru atmosferu prije i nakon koncertapobrinut će se DJ.

Poreč se još jednom i ove sezone pokazao kao jedna od glavnih turističkih destinacija u zemlji, u koju turisti ne samo da rado dolaze, nego se rado i vraćaju. A u svemu tome ključni su ljudi i zato još jednom veliko hvala svim mojim sugrađanima, koji svaki dan vrijedno rade i trude se kako bi naš grad i ove godine ostvario odlične turističke rezultate. Pozivamo sve naše sugrađane, ali i goste da nam se pridruže na događanjima koje smo povodom Svjetskog dana turizma pripremili i zabave se uz koncert Parnog valjka, rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Organizacijom ove proslave i koncerta Parnog valjka, Turistička zajednica grada Poreča želi svojim sugrađanima čestitati Svjetski dan turizma, te im se zahvaliti jer su upravo oni svojim gostoprimstvom, ljubaznošću i osmijehom omogućili da i ove turističke sezone Poreč ostvari odlične turističke rezultate.“, rekao je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

Izvor Turistička zajednica grada Poreča

Foto Boćarski klub Špadići Poreč

Još jedna pobjeda boćara porečkih Špadića – Uvjerljivo drže vrh tablice

Foto Grad Poreč

Počela izgradnja kanalizacijske mreže u Fuškulinu