in

TAR dobio 400 tisuća kuna za Kuću tradicijske gastronomije

Načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić potpisao je nedavno u Iloku ugovor s ministrom turizma Garijem Capellijem kojem je  Ministarstvo turizma odobrilo 400.000 kuna bespovratnih sredstava za multimedijalno uređenje Kuće tradicijske gastronomije DeguStazione.

TAR dobio 400 tisuća kuna za Kuću tradicijske gastronomije
Nivio Stojnić i Gari Capelli u Iloku

Naime, općina se u lipnju prijavila na natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, te je odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. navedeni iznos i odobren.

Kuća tradicijske gastronomije već je dobila sredstva od Ministarstva turizma i to prošle godine kada je odobreno pola milijuna kuna iz istog fonda za uređenje stare oronule kuće u centru mjesta u ugostiteljski objekt koji je vrata otvorio ove godine prije turističke sezone. Sredstva su odobrena u kategoriji “Centar za posjetitelje/interpretacijski centar”.

U ovom centru se mogu kušati jela, upoznati tipična gastronomska ponuda Istre, a ponešto će posjetitelji moći naučiti iz podataka dostupnih putem multimedijskih izvora. Sada dobiven novac uložit će se upravo u spomenutu multimediju uz pomoć koje će posjetitelji uz kušanje hrane i vina vizualno upoznavati, primjerice, berbu maslina i grožđa, te još mnogo toga.

Kuća će biti podijeljena u devet ključnih cjelina – masline i maslinovo ulje, srdele i inćuni, sir, tartufi, riba, suhomesnati proizvodi, slatko, samoniklo bilje i vino – uz mogućnost nadopune. Cjeline će se interpretirati u prvom redu kroz svojstvo okusa, a zatim kroz vizualno/tekstualne materijale, multimediju, interaktivne aplikacije i fizičke eksponate i smjernice za daljnje istraživanje.

U konačnici sve će to biti uobličeno u suvenire namijenjene prodaji.

Porečki rukometaši svladali Nizozemce i k njima putuju s čak 6 golova prednosti!

Rukometna poslastica: U goste Porečanima dolazi druga ekipa francuske lige

Bez vode 13. lipnja Mihatovići i dio Višnjana

Bez vode 14. i 15. listopada naselje Antonci