in

TAR dobio 400 tisuća kuna za Kuću tradicijske gastronomije

Načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić potpisao je nedavno u Iloku ugovor s ministrom turizma Garijem Capellijem kojem je  Ministarstvo turizma odobrilo 400.000 kuna bespovratnih sredstava za multimedijalno uređenje Kuće tradicijske gastronomije DeguStazione.

Nivio Stojnić i Gari Capelli u Iloku

Naime, općina se u lipnju prijavila na natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, te je odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. navedeni iznos i odobren.

Kuća tradicijske gastronomije već je dobila sredstva od Ministarstva turizma i to prošle godine kada je odobreno pola milijuna kuna iz istog fonda za uređenje stare oronule kuće u centru mjesta u ugostiteljski objekt koji je vrata otvorio ove godine prije turističke sezone. Sredstva su odobrena u kategoriji “Centar za posjetitelje/interpretacijski centar”.

U ovom centru se mogu kušati jela, upoznati tipična gastronomska ponuda Istre, a ponešto će posjetitelji moći naučiti iz podataka dostupnih putem multimedijskih izvora. Sada dobiven novac uložit će se upravo u spomenutu multimediju uz pomoć koje će posjetitelji uz kušanje hrane i vina vizualno upoznavati, primjerice, berbu maslina i grožđa, te još mnogo toga.

Kuća će biti podijeljena u devet ključnih cjelina – masline i maslinovo ulje, srdele i inćuni, sir, tartufi, riba, suhomesnati proizvodi, slatko, samoniklo bilje i vino – uz mogućnost nadopune. Cjeline će se interpretirati u prvom redu kroz svojstvo okusa, a zatim kroz vizualno/tekstualne materijale, multimediju, interaktivne aplikacije i fizičke eksponate i smjernice za daljnje istraživanje.

U konačnici sve će to biti uobličeno u suvenire namijenjene prodaji.

Rukometna poslastica: U goste Porečanima dolazi druga ekipa francuske lige

Bez vode 14. i 15. listopada naselje Antonci