in

TAR-VABRIGA: “Draguljima Larona” Istra Inspirita obilježen Svjetski dan turizma u Istri

Foto Tanja Kocijančić

Danas je na lokaciji Arheološkog nalazišta Loron pokraj Vabrige, u okviru promocije novog Istra Inspirit doživljaja “Dragulji Larona /Le gemme di Laron”, kojeg je Turistička zajednica općine Tar-Vabriga pokrenula u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom (IRTA) najvljeno obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri. Upravni odjel za turizam Istarske županije i ove godine, šesti put zaredom, organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma upravo kako bi domicilnom stanovništvu, ali i turistima, na jedan dan skrenuo pozornost na niz sadržaja i atrakcija, odnosno na turističku ponudu u lstri.

Predstava Istra Inspirita Dragulji Larona – Foto Tanja Kocijančić

O bogatom i jedinstvenom arheološkom nalazištu Laron, smještenom u Santa Marini, govorili su direktorica TZ-a Tar-Vabriga Sanja Žužić, koja je istaknula važnost turističke promocije kulturnih znamenitosti tog kraja i donačelnik Gaetano Benčić, inače kustos Zavičajnog muzeja Poreštine koji sudjeluje u arheološkom istraživanju tog iznimnog arheološkog lokaliteta. Arheološki lokalitet Loron na Poreštini poznat je po tome što se ondje od 1. do 5. stoljeća nalazilo najveće postrojenje za manufakturnu proizvodnju keramike na području Istre, pa i šire. Priča Istra Inspirita vratila je posjetitelje u rimsko doba, u vrijeme kada se ova tvornica amfora počela graditi.

Predstava Istra Inspirita Dragulji Larona – Foto Tanja Kocijančić

Spomenimo da se ove godine Svjetski dan turizma održava pod geslom “TOURISM FOR INCLUSIVE GROWTH / TURIZAM ZA UKLJUČIV RAZVOJ”.

Svjetski dan turizma Sanja Žužić i Gaetano Benčić Na Loronu – Foto Tanja Kocijančić

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri održat će se za vikend, 2. i 3. listopada, od 10 do 18 sati na 64 punkta diljem Istre na kojima svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popuste do 50% ili potpuno besplatno. Svi zainteresirani će, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog moći posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju, naglasila je pročelnica Odjela za turizam Nada Prodan Mraković, kojoj se čestitkama svim djelatnicima u turizmu pridružila i zamjenica župana Jessica Acquavita.

Predstava Istra Inspirita Dragulji Larona na Svjetski dan turizma 2021. – Foto Tanja Kocijančić

Dodajmo da su se u manifestaciju uključile i brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima.

-U Odjelu za turizam vjerujemo da ćemo, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom iskoristiti potencijale turizma kako bi stvorili nove i bolje poslove, posebice kod malih i srednjih poduzeća i OPG-a, koji su najviše pogođeni ovom krizom. A upravo ti sadržaji najviše promoviraju i valoriziraju lokalne vrijednosti, kulturu, tradiciju i običaje. Naime, sukladno podacima UNWTO-a Svjetske turističke organizacije turizam generira 10% radnih mjesta u svijetu, a mikro, mala i srednja poduzeća stvaraju najviše radnih mjesta u turizmu. Polovica zaposlenih radi u poduzećima do 10 zaposlenika, dok ih tri četvrtine radi u turističkim poduzećima do 50 zaposlenih, naglasila je pročelnica.

Prema istom izvoru, “Uspješne turističke destinacije usmjerene su na razvoj vještina, na edukaciju i doživljaje, te na vrednovanje lokalnih vrijednosti i tradicije.” Upravo u tom smislu, Istra kao najturističkija hrvatska regija, koja je ove godine turistička pobjednica Mediterana, i na ovaj način potiče razvoj malih obiteljskih gospodarstva, oživljavanje ruralnih i manje razvijenih područja, valorizaciju autohtonih proizvoda i produženje turističke sezone, a s time i kreiranje novih mogućnosti za zapošljavanje i uključivanje lokalnog stanovništva u razvojturizma.

Vezano za samu manifestaciju, svi zainteresirani mogu na Internet stranicama www.istra.hr/svietskidanturizma2021 pregledati i rezervirati ponuđene sadržaje, te direktno od organizatora dobiti potrebne informacije. Upiti se mogu slati e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja, s time da pojedini ponuditelji svoje usluge prodaju putem web shopa ili drugih online servisa, tako da se u tim slučajevima nije potrebno slati upite već izravno rezervirati.

Osim web stranica, na Facebook i na Instagram adresama

 www.facebook.com/visitistriawww.instagram.com/visitistria objavljivat će se najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma 2021. godine u Istri, koje se mogu komentirati, “lajkati” i gdje se mogu dijeliti svoje fotografije i video zapise uz preporučene oznake

#svjetskidanturizma2021

#WTD2021

#budimoodgovorni

Prijem povodom Dana policije: “Zahvalni smo što smo u Istri sigurni”

Poreč: Počele prijave za besplatno savjetovalište za prevenciju malignih bolesti kože