in

TAR i VABRIGA „RASTURAJU“: S jedne strane velik broj turista, a s druge strah od preranog završetka sezone

Večer za djecu u Taru - Foto Tanja Kocijančić

Turistička zajednica općine Tar-Vabriga bilježi izvrsne rezultate ovog ljeta. Brojke se sve više približavaju rekordnoj 2019. godini, pa tako bilježe prosječan boravak od skoro 17.000 gostiju dnevno.

Od 1. do 20. srpnja realizirano je 36.418 dolazaka (indeks 92 u odnosu na 2019.) te 276.332 noćenja (indeks 79 u odnosu na 2019.).

-Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Poljske. Poljaci su i kod nas na četvrtom mjestu po zastupljenosti, a budući da posljednjih godina u Hrvatskoj bilježe prosječne godišnje stope rasta od osam posto, ne čudi da su u deset godina sa šestog dospjeli na četvrto mjesto najzastupljenijih emitivnih tržišta, veli nam direktorica TZ-a Sanja Žužić.

Najviše gostiju tradicionalno ova općina ima u kampovima, turističkom naselju Lanterna, pa u privatnom smještaju. Od početka godine pa do danas na istom području ostvareno je 497.920 noćenja, što je 55% u odnosu na 2019.

Izrazito je dobar booking i za mjesec kolovoz, dodaje Žužić.

-No, moramo biti svjesni toga da će ostatak turističke sezone uvelike ovisiti hoćemo li uspjeti zadržati dobru epidemiološku sliku.

Ako dospijemo na crvenu listu mogao bi se dogoditi prošlogodišnji scenarij kada je sezona preuranjeno završila.

-Dugoočekivanu odličnu sezonu, koja je definitivno iznad očekivanja, pokvarilo je nedavno stavljanje hrvatske obale u “narančastu zonu” na karti ECDC-a. Brojni su istarski apeli odaslani u javnost da se Istra gleda zasebno kao županija, a ne u paketu s pojedinim dalmatinskim županijama u kojima situacija nije dobra. Ono što je za Istru još uvijek pozitivno je činjenica što u Njemačkoj odluku o kategorizaciji područja donosi Robert Koch Institut, a trenutno kao rizično područje kategorizirana je samo Zadarska županija. I nadamo se da se situacija neće promijeniti na gore, budući da nam je Njemačka prioritetno tržište, dodaje direktorica TZ-a.

Ističe da su sve veće manifestacije otkazali osim nekoliko kino projekcija za djecu u korist povoljnije epidemiološke slike u svojoj općini, ali i u Istri.

-Zaista dajemo sve od sebe da Istra ostane u „zelenom“, ali već je sada vidljivo da se epidemiološka slika pogoršava kao u ostatku Hrvatske, tako i u ostalim državama u našem susjedstvu. Ako sezonu ne privedemo kraju definitivno će posljedice biti dalekosežne i svaki stanovnik Hrvatske će ih osjetiti. No, apeliram da ostanemo odgovorni jer naglasak svakako treba biti stavljen na odgovorno ponašanje prije svega pojedinca, pa tako i cijele zajednice, poručuje Sanja Žužić.

PAZIN mora na nove izbore, propao i treći pokušaj konstituiranja Vijeća

komarac

POREČ: Od 23. srpnja nova akcija zaprašivanja komaraca