in

PAZIN mora na nove izbore, propao i treći pokušaj konstituiranja Vijeća

Foto Grad Pazin

Gradsko vijeće Grada Pazina nije se konstituiralo ni večeras – iz 3. pokušaja. Očekuju nas novi izbori za Gradsko vijeće, objavio je Grad Pazin na svojim Facebook stranicama.

Foto Grad Pazin

Dogovori koji su prethodnih dana bili u tijeku nisu urodili plodom. Podsjetimo da su na lokalnim izborima IDS-ovci dobili šest mandata u vijeću, potom četiri stranka Možemo!, a po jedan mandat imaju nezavisni Željko Mrak, SDP-ovac Boris Demark i HDZ-ovac Ivica Franković. IDS-u je falio jedan glas, ali ni oni ni Možemo! očito nisu htjeli popustiti.

Zadnjih dana u javnosti se javio najprije IDS. Evo što su izjavili.

“Pazinski ogranak stranke ‘Možemo!’ odbio je još jedan prijedlog u nizu od strane pazinskog IDS-a, koji je, podsjetimo, ponudio rotirajuću podjelu funkcije za predsjednika Gradskog Vijeća, na način da bi IDS-ov kandidat za predsjednika Gradskog Vijeća, Marko Breščić i kandidatkinja platforme ‘Možemo!’, Tanja Grubiša, imali rotirajuću podjelu funkcije predsjednika/predsjednice gradskog vijeća na pola u narednih četri godine.

Prije toga, predložili su za predsjednika vijećnika koji to ne želi, da bi potom istaknuli kandidaturu vlastitog partnera.

– Ukoliko predstavnici stranke „Možemo!“ žele nove izbore jer im ne odgovaraju rezultati izbora u svibnju, neka to i jasno kažu. Od opcije koja mantra o transparentnosti i ‘novim vrijednostima’ u politici očekujem da se tako i ponaša, a ne da vodi prozirne političke igrice”, kazao je šef pazinskog IDS-a Davor Sloković.

U medijima su se javili i predstavnici stranke Možemo! koja će i dalje imati gradonačelnicu Suzanu Jašić. Na izborima će građani birati samo predstavnike u Gradskom vijeću. Evo što su oni pak rekli prije tri dana:

“Podsjetivši kako nažalost do sada nisu urodili plodom razgovori o konstituiranja Gradskog vijeća koji su se, na poziv gradonačelnice Suzane Jašić, održavali kroz zajedničke sastanke svih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću, politička platforma Možemo! smatra kako je i dalje moguće da se Vijeće konstituira u četvrtak budući da “postoji više načina do sedam potrebnih glasova”.

Politička platforma, koja je odbila ponudu IDS-a, ističe kako je bitno da se to ključno predstavničko tijelo građana konačno konstituira.

“Na sastanku prije treće konstituirajuće sjednice, IDS je ponudio Možemo! podjelu funkcija na dvije godine, ali nakon konzultacija, lokalna grupa i Vijeće Političke platforme Možemo! otklonili su mogućnost dogovora s IDS-om. Naša politička agenda je politička promjena i naši su birači i biračice glasali za promjene te bismo ulaskom u dogovore s IDS-om izdali svoju vjerodostojnost i lojalnost prema svojim biračima” – poručili su iz Možemo! 

Naime, pazinska koalicija predvođena IDS-om je platformi Možemo! i novoj gradonačelnici Suzani Jašić predložila zajedničko konstituiranje Vijeća uz “rotirajućeg” predsjednika, odnosno da na tom mjestu prve dvije godine provede kandidat koalicije stranaka okupljene oko IDS-a, a druge dvije vijećnica s liste Možemo! 

“Naša pozicija je da za predsjednika ili predsjednicu Gradskog vijeća možemo podržati Možemo!, Nezavisnu listu ili SDP. U slučaju da IDS formira većinu, što će im otvoriti mogućnost za rušenje proračuna i izazivanje prijevremenih izbora u budućnosti, bit ćemo aktivna opozicija u Gradskom vijeću” – poručili su iz Možemo! prije tri dana.

Eto, nadali su se da će se vijeće ipak večeras konstituirati kako do izbora ne bi došlo, no izgleda da će novi izlazak na birališta ipak biti jedino rješenje.

KAŠTELIR: Prvi korak prema izgradnji novog vrtića – Općina prijavila projekt na natječaj za EU fondove

TAR i VABRIGA „RASTURAJU“: S jedne strane velik broj turista, a s druge strah od preranog završetka sezone