in

TAR: Najbolja turistička sezona u povijesti općine

Fešta od pedoći 2019

Turistička zajednica Tar-Vabriga ima razloga za zadovoljstvo, jer su ove godine ostvarili 1.973.000 noćenja, najviše do sada. Time je za 9 posto premašen plan, odnosno to je za 3 posto bolji rezultat od noćenja ostvarenih prošle godine.

Tar je 2007. godine zabilježio 1,4 milijuna noćenja, što je nastavilo rasti do danas, kada je dotaknuto skoro dvomilijunto noćenje. Sve to, komentirao je rezultate direktor TZ-a Denis Žužić, valja ponajviše zahvaliti turističkom naselju Lanterna gdje se nalaze Valamarovi kampovi, hoteli i apartmani koji ostvaruju udio od 91 posto u ukupnim noćenjima u Općini Tar-Vabriga.

-Ove godine sve vrste smještaja radile su odlično – hoteli, kampovi, vile. Povećanju noćenja od čak 2 posto pridonio je novi butik kamp Santa Marina u Vabrigi koji je lani otvorio vrata sredinom srpnja, a ove je godine zabilježio izvrsnu popunjenost. Jedino gdje je zabilježen minus od skoro 6 posto jest privatni smještaj, rekao je Žužić dodavši da su zadovoljni rezultatom jer je rast noćenja i dolazaka iz godine u godinu konstantan.

Gledajući po vrsti smještaja 1,23 milijuna noćenja ostvareno je u kampovima, potom 492 tisuće u hotelima, 90 tisuća u nekomercijalnom smještaju, a 81 tisuću u apartmanima u domaćinstvima. Ostali ugostiteljski objekti za smještaj realizirali su 17 tisuća noćenja.

Prema nacionalnosti na prvom su mjestu Nijemci koji čine udio od gotovo 30 posto u ukupnim noćenjima, potom su na drugom mjestu Austrijanci s 18 posto, a onda slijede Slovenci, Talijani, Nizozemci i drugi.

TZ ima već godinama desetak vrlo uspješnih i standardno dobro posjećenih manifestacija, koje mahom posjećuju stranci tijekom ljeta. Njima se gostima približava kultura, običaji i gastronomija ovog kraja, a dogodine se priprema i nekoliko novih događanja kako bi se privuklo još više posjetitelja u Tar i Vabrigu.

Navedimo neke od najpoznatijih kao što su otvorenje turističke sezone početkom svibnja, zatim koncerti klasične glazbe u crkvi Sv. Martina koji se odvijaju tijekom cijelog ljeta, Fešta od sardoni u Vabrigi, Fešta od angurije u Rošinima, Fešta od pedoći u Santa Marini, te, među ostalim, već desetljećima možda i najpoznatija Turistička fešta Tar koja se uvijek odvija prvog vikenda u rujnu. Sve one uz strance privlače i mnoštvo domaćih gostiju.

Uz navedene TZ Tar-Vabriga sudjeluje u organizaciji i drugih manifestacija na Poreštini kroz sufinanciranje, kao što su teniski turnir Istarska rivijera, biciklistička utrka Istarsko proljeće, Nagrada Tar-Vabriga na motodromu, biciklistička utrka Parenzana u Vižinadi, prikaz vršenja žita u Baredinama i drugo.

Katarina Mamić u Londonu se priprema za finale izbora za MISS SVIJETA – pogledajte njen video

TAR: Nova tjedna ponuda u DeguStazioneu za 100 kuna