in

Turistički sektor u Hrvatskoj lider u procijepljenosti

Cijepljenje - Foto Tanja Kocijančić

Zaposlenici hrvatskih hotela procijepljeni su značajno više u odnosu na opću populaciju Hrvatske. Postotak procijepljenosti djelatnika turističkog sektora je izrazito visok, a kod nekih hotelskih kompanija doseže i do 70 posto. Hotelijeri snažno podržavaju sve napore hrvatske Vlade kako bi se povećala procijepljenost stanovništva. Pred nama su udarni turistički vikendi. U zemlji u prosjeku boravi više od 600.000 gostiju (što je više od 100.000 u odnosu na protekli tjedan), zbog čega je potrebno biti još pažljiviji i odgovorniji, kako bi se povoljna epidemiološka situacija održala.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je Dubrovnik kao pozitivan primjer grada u kojem je procijepljeno čak 75 posto turističkih djelatnika.

„Uz dobru procijepljenost i pridržavanje epidemioloških mjera, možemo imati sezonu iznad svih očekivanja. Ne trebamo gledati što drugi rade, ali trebamo vidjeti pozitivne primjere poput Malte, gdje je procijepljenost na oko 72 posto na njihovih pola milijuna stanovnika. To je turistička destinacija i dobar primjer, tako bi i mi trebali“, rekla je ministrica Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić također je pozvao sve na cijepljenje jer je to jedna od garancija zacrtanog cilja – uspješnosti turističke sezone od 60-65 posto u odnosu na rekordnu, pretpandemijsku 2019. godinu. Izjavio je kako su gosti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju:

„Najbitnije je da je Hrvatska i dalje ‘zelena’, ali valja ju promatrati i u kontekstu konkurenata. Španjolska i Portugal su završili u crvenom, što je upozorenje svima da se drže mjera jer se situacija sutra može promijeniti i kod nas“.
„U Hrvatskoj još nije zavladala svijest o tome da je situacija ozbiljna te da ne možemo biti mirni, gledajući što se događa na Mediteranu. Mi nismo otok, isti uzroci koji se pojavljuju u nama konkurentnim zemljama, mogu se dogoditi i nama, iako turistička sezona zasad ide dobro, prije svega zato što je sektor odradio odličnu pripremu.

Stanje rezervacija je jako dobro, no bitno je i dalje nastaviti s cijepljenjem te ne raditi epidemiološke ekscese“, izjavio je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić komentirao je kako su se djelatnici u turizmu cijepili među prvima:

Od desetak članica Hrvatske udruge turizma, a to je desetak najvećih hotelskih kuća u Hrvatskoj, do sada se cijepilo oko 70 posto zaposlenih. Djelatnici se i dalje cijepe i vjerujem da će stanje iz dana u dan biti sve bolje. Svi znamo o čemu ovisi uspjeh sezone: o cijepljenju i poštivanju propisanih epidemioloških mjera. Hotelijeri će svoj dio posla odraditi, a lani, kada nismo imali cjepivo i kada smo o virusu znali puno manje, nismo imali niti jedan slučaj zaraze u našim komercijalnim objektima“, kazao je Ostojić.

NOVIGRAD: Još stignete predložiti dobitnike gradskih sportskih laureata

Hitno opozvan proizvod u kojemu je utvrđen teški metal živa