in

TZ priču o izradi tradicionalne pince na Žminjštini nastavlja u virtualnom obliku

Kao što svi znamo novo normalno ograničava nas u mnogo čega pa tako i održavanju  tradicionalnih  manifestacija. Jedna od njih jako bitna, a za područje Žminjštine važna i prepoznatljiva je manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“ koja se održavala na Uličnicu, nedjelju prije Uskrsa. Kako bi se tradicija ipak nastavila, Turistička zajenica Žminj će na vrlo domišljat virtualan način, onako kako priliči čuvarima tradicije i narodnih običaja, po deveti put obilježiti ovu manifestaciju, najavljuje direktorica TZ-a Lenka Šajina.

Foto TZ Žminj

Turistička zajednica općine Žminj devetu godinu po redu obilježit će to na vrlo domišljat virtualan način onako kako priliči čuvarima tradicije i narodnih običaja. Stoga su iz TZO Žminj pripremili bogat online program koji će upotpuniti prazninu u godini bez manifestacija.

Foto TZ Žminj

Naime, kako se mijesi tradicijski slatki istarski kruh, poznat pod nazivom pinca, što se priprema za žminjsko vazmeno ručienje (uskrsni doručak)te kako se piče jaja  moći ćete vidjeti i naučiti kroz video materijal koji će ovih dana biti dostupan na službenoj web stranici TZO Žminj, ali i na stranicama medijskih partnera te na društvenim mrežama.

Sve vezano uz vazmene užance (uskrsni običaji) i kako se priprema pinca moći ćete pročitati u online knjizi Vazmene užanci koja će biti dostupna za čitanje i preuzimanje na dan Uličnice (28.3.) sve do Uskrsnog ponedjeljka, 5. travnja 2021. na www.tzzminj.hr . Knjiga je nastala u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, a izdana je 2018. godine.

Foto TZ Žminj

I to nije sve, za kraj su pripremili i nove viber stickere. Kako bi svojim prijateljima mogli čestiti Uskrs obogatili su dosadašnje žminjske stickere uskrsnim motivima. Naljepnice su besplatne, a možete ih jednostavno preuzeti na ovoj  POVEZNICI

„TZO Žminj nastoji animirati sve ljubitelje baštine da na ovakav način poprate što sve Žminjština nudi a upravo ta bogata tradicija je jedna od motiva dolaska koja privlači iz godine u godinu sve više posjetitelja. Bit će ovo pravo Uskršnje darivanje vjernih pratitelja koji će moći besplatno čitati i preuzeti knjigu, pogledati video o uskrsnim običajima Žminjštine, te na poseban način čestitati prijateljima Uskrs.“ Istaknula je direktorica TZO Žminj Lenka Šajina.

Link za preuzimanje viber naljepnica i slike novih naljepnica:

https://stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11eb3acbfc29fd8ebf19af3050cb0870af0d13af176ffc6f

Foto TZ Žminj
Uskrs – Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj
Foto TZ Žminj

Božinović o Uskrsu: Civilna zaštita neće kontrolirati privatna okupljanja građana

POREČ: Premijera predstave “Kad-tad” – autori i izvođači domaće snage