in

U FUNTANI se odmara više od 4.000 gostiju, čak 2 kampa najavljuju cjelogodišnji rad

Plaža u Zelenoj laguni

Turistička zajednica općine Funtana ostvarila je od početka godine do kraja kolovoza ukupno 675.777 noćenja, što je 43 posto u odnosu na prošlu godinu. Do kraja godine očekuje se ostvariti ukupno 725.000 noćenja, saznajemo od direktorice TZ-a Ane Milohanović Čehić.

Trenutno se na području Funtane odmara 4.300 gostiju, što je 35 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U strukturi ostvarenih noćenja najviše ima Nijemaca koji su ostvarili 41 posto od ukupnih noćenja (lani 33 posto), pa slijede Slovenci s 14 posto (lani 10), Česi s 8 posto (lani 6 posto), Nizozemci sa 7 posto (lani 15 posto), Austrijanci sa 6 posto (lani 8 posto), Poljaci i Talijani s 4% (lani 3 odnosno 6%).

Većina gostiju u Funtani su u kampovima. Osjeća se manjak Nizozemaca, vjernih gostiju u kampovima, koji su morali otići zbog odluke svoje vlade krajem srpnja. Lani je njihov udio u ukupnom broju noćenja bio 15 posto, a ove godine samo 7 posto.

Od 4.300 gostiju koji trenutno borave u Funtani čak 64% čine Nijemci, a zatim slijede s 10% Česi, potom s udjelom od 5% Poljaci, a isto toliko domaći gosti.

U Funtani trenutno boravi 417 gostiju iz zemalja koje su nas stavile na crvenu listu (Italija, Austrija, Nizozemska i Slovenija).

U prvih šest mjeseci, u usporedbi s istim razdobljem lani, ostvareno je tek 19% prošlogodišnjeg prometa. U srpnju se stanje popravilo i ostvareno je 56% lanjskih noćenja, dok je kolovoz ostvario 51% lanjskih noćenja.

Još uvijek su otvoreni svi objekti. Hotel Delfin i Turističko naselje Futnana zatvaraju svoja vrata idući vikend, tj. 12. i 13. rujna. Što se tiče kampova, većina će raditi do 4. listopada, dok će prema najavama uz Polidor kamp cijelu godinu biti otvoren i Istra Premium Camping Resort.

U Funtani očekuju da će godinu završiti s 42 posto prometa u odnosu na lani.

Milohanović Čehić kaže da su gledajući ukupni broj noćenja kampovi ostvarili 44 posto u odnosu na lani, hoteli su na 30 posto, privatni smještaj na 62 posto, a vikendaši na 74 posto. Dakle, u privatnom smještaju ostvareno je ukupno 66.695 noćenja, u kampovima 518.205, u hotelima 76.242 noćenja a 14.635 u nekomercijalnom smještaju.

-Na početku turističke sezone planirali smo ostvariti oko 25-30% lanjskih noćenja. Naravno da su rezultati mogli biti puno bolji da nam naša glavna emitivna tržišta nisu zatvorila vrata, a tu prije svega mislim na Nizozemsku koja je nama drugo po značaju tržište. Ipak, rezultati koje smo postigli u drugoj polovici lipnja te u srpnju i kolovozu nadmašili su naša prvotna očekivanja. Stoga, smatram da s obzirom na ukupnu situaciju ipak moramo biti jako zadovoljni, komentirala je Ana Milohanović Čehić.

Nacionalni Stožer: U subotu brojimo 311 novozaraženih i dvoje umrlih, 241 osoba se oporavila

ZAJEDNIČKA AKCIJA: Hrvati i Slovenci čistit će podmorje Savudrijske vale – Briga za okoliš ne poznaje granice