in

U Hrvatskoj boravi preko milijun turista, objavljeno gdje ih je najviše

Foto TZ Poreč - Manuel Paljuh

Prema trenutnim podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun i 6 tisuća turista, od kojih je 866.000 stranih turista te 140.000 domaćih turista, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Istarska županija ima najviše turista

Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj (273.000), Splitsko-dalmatinskoj (191.000) te u Primorsko-goranskoj županiji (187.000). Zatim slijede Zadarska županija (168.000) te Šibensko-kninska (77.000) i Dubrovačko-neretvanska županija (62.000). Najviše turista trenutno se nalazi u Rovinju, na Viru te u Poreču.

Najviše turista iz Njemačke

Gledano prema tržištima, najveći broj stranih turista koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke (203.000), Slovenije (140.000), Poljske (86.000), Austrije (75.000) i Češke (61.000).

Brnjac: Pozivam sve da ostanu odgovorni

“U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista, što je čak za 220.000 više nego li u isto vrijeme protekle godine. Ove brojke najbolja su potvrda kako su sve dosadašnje aktivnosti i priprema turističkog sektora za ovu godinu bile kvalitetne i da su to naši gosti prepoznali.

Još uvijek smo u razdoblju s najvećim priljevom turista u godini te pozivam sve da i dalje ostanemo odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera i preporuka te tako zaštitimo sebe i druge”, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Najave su dobre”

“Nalazimo se u špici turističke sezone, a najave za kolovoz, pa i rujan, su vrlo dobre, ali će daljnji tijekovi i rezultati ponajviše ovisiti o epidemiološkoj situaciji, istaknuo je jučer u Šibeniku direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

“Trenutno se u Hrvatskoj odmara 33 posto više gostiju nego prošle godine u to vrijeme. Kada govorimo o kumulativnoj usporedbi od početka godine, bolji smo gotovo 50 posto u odnosu na lani, a u odnosu na rekordnu, 2019. godinu trenutno smo na 62 posto noćenja, što je u skladu s našim procjenama”, rekao je Staničić jučer. Ocijenio je da imamo “jedan dobar, pozitivan trend turističkog prometa”.

Porast bilježimo u svim županijama, rekao je Staničić, dodajući da ga veseli što je upravo Šibensko-kninska županija u vrhu kada se govori o porastu turističkog prometa i brojke su u toj županiji nešto iznad prosjeka Hrvatske.

To je posljedica promotivnih aktivnosti na tržištu, ali i prepoznatljivosti Hrvatske kao najsigurnije turističke destinacije na Mediteranu, istaknuo je.

Klijentima krala novac s računa – Uzela im više stotina tisuća kuna…

KAŠTELIR otkazao dva koncerta, no ipak se nada dolasku klape Cambi