in

U Hrvatskoj trenutno 310 tisuća turista – U kolovozu 64 posto od lanjskih noćenja

Plaža Belvedere/TZ Vrsar/Branko Juričić

U HRVATSKOJ je trenutno oko 310 tisuća turista, od kojih 240 tisuća stranih, a tijekom posljednjeg vikenda kolovoza došlo ih je 106 tisuća, doznaje se u ponedjeljak iz HTZ-a čiji direktor Kristjan Staničić rezultate ocjenjuje iznimno dobrima s obzirom na okolnosti, piše Index.

“Iza nas je kolovoz, u kojemu smo s obzirom na okolnosti ostvarili iznimno dobre rezultate. Naše daljnje strateške i marketinške aktivnosti ponajprije će ovisiti o epidemiološkoj slici Hrvatske i zemalja u okruženju, a neizvjesnost po tom pitanju zahtijeva fleksibilnost i spremnost na brze i stalne prilagodbe. Svjedočimo tome da su se pojedine zemlje u okruženju počele zatvarati, što također uzimamo u obzir pri definiranju aktivnosti u posezoni”, rekao je Staničić u povodu kraja ljetnog dijela sezone.

U kolovozu 64 posto od lanjskih noćenja

Iznosi pritom podatke eVisitora po kojima je tijekom vikenda od 28. do 30. kolovoza ostvareno nešto više od milijun noćenja, od čega su 319 tisuća ostvarili njemački turisti, te potom Poljaci 109 tisuća, a Slovenci 83 tisuće.

Na Viru je za vikend među svim destinacijama ponovo bilo najviše noćenja, 52 tisuće, a slijede Rovinj i Crikvenica, pri čemu su Vir i Rovinj, po podacima iz eVisitora, i prve dvije destinacije po ukupnom broju noćenja za cijeli kolovoz – Vir sa 756 tisuća, a Rovinj sa 651 tisućom.

Među prvih pet destinacija po noćenjima u kolovozu su i Medulin, Poreč i Crikvenica.

Ukupno je u kolovozu, točnije do 30. kolovoza, u Hrvatsku došlo 2,6 milijuna turista, koji su ostvarili 20,7 milijuna noćenja, što je 64 posto od lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Njemačko tržište je zadržalo vodeću poziciju s 5,2 milijuna noćenja, a s gotovo četiri milijuna noćenja slijede domaći turisti. Slovenija je treća s 2,7 milijuna noćenja njihovih turista u Hrvatskoj u kolovozu, dok su četvrti i peti Poljska i Češka s 2,2 odnosno 1,3 milijuna noćenja.

Stanje po županijama

Najviše je noćenja u kolovozu ostvareno u Istarskoj županiji – nešto više od pet milijuna, dok je u Primorsko-goranskoj županiji bio 4,1 milijun noćenja, Splitsko-dalmatinskoj 3,9 milijuna, Zadarskoj 3,7 milijuna, a u Šibensko-kninskoj 1,6 milijuna noćenja.

Napominjući kako se kompletna statistika dolazaka i noćenja za kolovoz i za prvih osam mjeseci ove godine može očekivati u prvom dijelu rujna, iz HTZ-a dodaju da su s obzirom na pandemiju pripremili nekoliko različitih komunikacijskih koncepata koje će primijeniti ovisno o tržištu i okolnostima.

“Ako situacija dopusti, za jesen planiramo pokretanje kampanje ‘Tjedan odmora vrijedan’ za domaće turiste i poticanje njihove potrošnje u posezoni korištenjem turističkih usluga u zemlji po nižim cijenama”, najavljuje Staničić.

Zaključno naglašava i da “domaći turisti u ukupnom rezultatu dosadašnjeg dijela turističke godine imaju udio od 20 posto, što je važan udio, te da se njihov doprinos očekuje i u posezoni s kraćim i vikend putovanjima.”

Bez vode 12. lipnja 12 porečkih ulica

Dio Vrsara bez vode 1. rujna

POVIJESNA ODLUKA: Umag kreće u gradnju srednje škole

UMAG – Udruga građana NAŠI LJUDI podnosi kaznenu prijavu protiv gradonačelnika zbog slučaja SANING: “Pozivamo DORH i USKOK da odrade svoj posao”