in

U srpnju našu zemlju posjetilo 3,7 milijuna turista, samo prošli vikend ušlo preko 500.000 stranih turista

Zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji i odgovornom pridržavanju mjera, Hrvatska bilježi odlične rezultate sezone. Samo u srpnju zabilježeno je 3,7 milijuna turističkih dolazaka i 25 milijuna turističkih noćenja. To znači da je Hrvatska u srpnju na 80 posto rekordne 2019. godine, promatrajući broj turističkih dolazaka, dok je po noćenjima na još boljih 81 posto u odnosu na 2019. godinu. Kada se te brojke usporede sa srpnjem prošle godine, u srpnju ove godine ostvareno je 47 posto više turističkih dolazaka i 33 posto više noćenja. Strani su turisti pritom ostvarili 21,6 milijuna noćenja, a domaći 3,3 milijuna. Prva po broju noćenja u srpnju je Istarska županija (6,7 milijuna), slijede je Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, svaka s 4,7 milijuna noćenja. Više od četiri milijuna noćenja ostvareno je i u Zadarskoj županiji, a iza nje su Šibensko-kninska s 1,8 milijuna i Dubrovačko-neretvanska s 1,5 milijuna.
Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, 4,4 milijuna, zatim slijede Slovenci sa 3,7 milijuna noćenja, Poljaci sa 2,4 milijuna, Česi s dva milijuna te Austrijanci sa 1,9 milijuna noćenja.
Proteklog je vikenda došlo oko pola milijuna turista, a oko 900.000 ih trenutačno boravi u Hrvatskoj. Od stranih gostiju, najviše ih je iz Njemačke, njih gotovo 200.000, zatim iz Slovenije, njih preko 103.000, iz Poljske, njih preko 57.000 i iz Austrije gotovo 52.000.
„Dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazuju da Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija, a srpanjski rezultati daju razlog za optimizam. Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. U posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koje smo imali u srpnju rekordne 2019. godine. Na nekim tržištima imamo i bolje rezultate nego u srpnju 2019., to su tržišta poput Poljske i Češke. To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu“, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Izvor Hrvatska udruga turizma

Dvojac uhićen zbog krađe na groblju u Pomeru

Istarski stožer – Fokus na nadzoru i ograničavanju evenata. Rezultat: niti jedno žarište