in

U TARU zadovoljni sa sezonom, jedino se osjeti manjak nizozemskih gostiju

U Turističkoj zajednici Tar-Vabriga imaju razloga za zadovoljstvo, jer su proteklog vikenda imali oko 10.500 gostiju u svojim smještajnim kapacitetima, što je 55 posto u odnosu na lani. Najviše, oko 75 posto, ostvareno je u kampovima na području Lanterne i Santa Marine. Od početka godine do 31. srpnja ostvareno je nešto manje od 405 tisuća noćenja, što je u usporedbi s prošlom godinom manje za 64 posto. Na prvom su mjestu po ostvarenim noćenjima, kao i svake godine, Nijemci kojih u prvih sedam mjeseci ima u usporedbi s prošlom godinom manje za 58 posto. Iza njih su po brojnosti Slovenci, Austrijanci, Nizozemci, Česi i Talijani. Gosti iz tih šest država, saznajemo od direktora TZ-a Denisa Žužića, uvijek ostvaruju 80 posto svih noćenja i tako je i ove godine.

Zanimljivo je da je većina ovogodišnjih noćenja, odnosno čak 73 posto ili gotovo 300.000, ostvarena u srpnju, kada su se kapaciteti počeli značajnije popunjavati.

-Otkad je nizozemska vlada stavila Hrvatsku na tzv. narančastu listu i pozvala svoje građane doma, osjetio se u srpnju blagi pad. Mnogi su otišli, no dosta ih je i ostalo do kraja odmora, ali nažalost drugi više ne dolaze. Dok je u srpnju Nizozemaca bilo 32 posto u odnosu na lani, sada su pali na tek 10 posto. Za nas je to značajan gubitak, jer ih je tisuću manje na dan. Naime, većina naših smještajnih kapaciteta su u kampovima gdje oni najradije borave, komentirao je Žužić.

Dodaje da je najviše noćenja do sada ostvareno u kampovima, slijedi samo jedan hotel koji je otvoren tek 9. srpnja (14 posto u odnosu na lani), a potom privatni smještaj koji je na 50 posto ostvarenja i nekomercijalni, odnosno vikendice stranih vlasnika koji su ostvarili noćenja u visini od 75 posto u odnosu na prošlu godinu.

-Na proljeće, kada je situacija bila vrlo neizvjesna, prognozirali smo da bismo mogli ostvariti u odnosu na lani od 10 do 30 posto prometa, no ipak će biti bolje. Sada smo na 37 posto od početka godine do sad, a ako se i kolovoz pokaže dobar kao i srpanj koji je bio na 54 posto, mogli bismo uz dobar rujan sezonu završiti s rezultatom od preko 40 posto. U ovim uvjetima to bi bio izvrstan rezultat, komentirao je direktor Žužić.

Dodaje da je sadašnji rezultat ostvaren zahvaljujući svim njihovim nastojanjima, od lokalnog do državnog nivoa, a najviše zahvaljujući vjernim gostima koji se u Tar i Hrvatsku općenito vraćaju i prihvatili su je kao sigurnu destinaciju.

-Na tome smo im zahvalni i nadamo se da će 2021. godine sezona biti bolja, te da će se izvanredni rezultati ostvareni 2019. vrate za dvije do tri godine, zaključuje direktor TZ-a.

ISTRA – I 5. kolovoza bez novozaraženih!

Branitelji Poreštine prisjetili se OLUJE kraj spomen-obilježja u Novoj Vasi