in

UHPA traži da se turističkim agencijama formalno zabrani rad

Ilustracija - Foto Pixabay

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) oglasila se priopćenjem u kojem ističe da je turističkim agencijama rad formalno dopušten, ali da one zbog okolnosti povezanih s pandemijom koronavirusa ne mogu poslovati.

Podsjećaju da su turističke agencije krizu osjetile među prvima još početkom veljače 2020. godine te da je potom, zbog nacionalnih i međunarodnih restrikcija te preporuka nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja, konferencija i događanja.

“Entuzijasti među nama koji se ipak odluče na stvaranje novih programa pokleknu pred problemom ograničenja u samim destinacijama, zatvorenosti turističkih i ugostiteljskih objekata i neizvjesnošću na koju ne mogu utjecati. Suočeni sa svime, nažalost, moramo jasno i glasno ponoviti kako su putovanja u ovakvim okolnostima jednostavno nemoguća”, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

U prilog tom, kako kažu, crnom scenariju idu i posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku iz kojih je vidljivo kako se najveći pad prihoda (-86,2 posto) u uslužnim djelatnostima kao učinak pandemije bolesti COVID-19 na godišnjoj razini kontinuirano ostvaruje u djelatnosti N79 Putničke agencije organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima.

Iako agencijama rad formalno nije obustavljen odlukom Stožera civilne zaštite, većinu usluga, za koje su na temelju zakona, osnovani nisu u mogućnosti obavljati. Fain kaže da većina članica ne radi već gotovo godinu dana te da im je poslovanje krajnje ugroženo.

“Do sada smo iscrpili sve rezerve, a kako bi osigurale likvidnost, turističke agencije bile su primorane, između ostalog, prodavati i vlastitu imovinu. Zahvalni smo na potporama za očuvanje radnih mjesta, no bez dodatne pomoći države nećemo opstati. Ako ne postoji drugi način da nam Vlada pomogne u ovoj neizdrživoj situaciji, onda smo mi jedina djelatnost koja od Stožera civilne zaštite RH traži da nas se formalno zatvori kako bi nam se taj način omogućila ravnopravnost u povlačenju prijeko potrebnih financijskih sredstava za opstanak i oporavak”, zaključuje Fain.

Izvor Privredni.hr

bezinska psotaja crpka poreč

Petrol preuzeo Crodux, u Hrvatskoj će imati više od 200 benzinskih postaja

Hrvatska od turista neće tražiti cijepljenje, ali jednu stvar će gosti morati imati