in

Valamar pod pritiskom troškova hotele zatvara ranije – Računi za struju veći za 89 milijuna kuna

Foto Valamar - Isabella Island Resort Poreč

Prema izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci 2022. porečka Valamar Riviera ostvarila je rezultate koji potvrđuju oporavak poslovanja nakon dvije godine pandemijske krize, ali i ukazuju na značajan utjecaj nove krize na troškove poslovanja. Ostvareno je 2,32 milijarde kuna poslovnih prihoda koji su rasli za 14% u odnosu na 2019. godinu prvenstveno kao rezultat povećanja prosječnih cijena od 19,5%. Operativna dobit (EBITDA) u prvih 9 mjeseci dosegla je 943 milijuna kuna odnosno ostvaren je rast od 7,7%. Najveći rast ostvarili su premium hoteli i kampovi čime su potvrdili opravdanost dosadašnjih ulaganja Valamara u turizam visoke dodane vrijednosti. Sjeverne destinacije bilježe veću potražnju i brži oporavak od južne Hrvatske, iako su i hoteli u Dubrovniku u glavnoj sezoni dosegli razinu prometa iz 2019. godine, naodi se u priopćenju medijima iz ove hotelijerske tvrtke.

Operativni troškovi za prvih devet mjeseci 2022. godine rasli su 19% u odnosu na 2019. godinu s obzirom na značajno povećanje troškova energenata i rast ostalih troškova poslovanja pod utjecajem inflacije. Troškovi električne energije porasli su za 89 milijuna kuna, dok su ostali troškovi porasli za ukupno 126 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu. Najveći utjecaj na povećanje troškova ima trostruko povećanje cijene električne energije na 230 eura po MWh zbog čega je skraćen rad smještajnih objekata u posezoni.

„Rastom prihoda od 14% u odnosu na 2019. godinu Valamar Riviera ostvarila je puni oporavak od pandemijske krize. Kroz povećanje cijena usluga, prvenstveno cijene smještaja u premium segmentu, uspjeli smo amortizirati enormno povećanje troškova energenata te povećanje ostalih troškova poslovanja. Pred nama je godina visoke neizvjesnosti i izazova energetske krize, inflacije, troška financiranja i geopolitičkih poremećaja, ali i dobrih vijesti kao što su ulazak u eurozonu i schengenski prostor. Turistički sektor treba se čim prije okrenuti pripremi naredne turističke sezone kako bi na vrijeme osigurali konkurentne uvjete poslovanja i održivi rast turizma“ – istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Unatoč krizi, ove godine u objektima pod upravljanjem Valamara realizirane su investicije u iznosu od 530 milijuna kuna. Investicija u Valamar Amicor Green Resort u iznosu od 220 milijuna kuna značajno je podigla kvalitetu ponude na otoku Hvaru a odnosi se na izgradnju prvog ljetovališta koje slijedi najviše standarde zelene gradnje i održivosti. U Makarskoj je kompletno obnovljen hotel Dalmacija koji je postao drugi Valamarov lifestyle hotel pod brendom PLACES. Hotel Corinthia u Baški renoviran je po standardima brenda Sunny Plus. U srpnju je finalizirana akvizicija trećeg hotela u Obertauernu, koji će zimsku sezonu 2022./2023. dočekati kao Valamar Collection Kesselspitze Hotel 5*, priopćeno je iz Valamara.

Kako je nedano objavio Jutarnji list, Valamaru je uz ovakvu cijenu energenata, inflaciju ostalih troškova i značajan rast troškova rada rad objekata izvan glavne sezone već sada postao ekonomski neodrživ zbog čega kompanija već ove jeseni zatvara gotovo sve hotele, kampove i ljetovališta mjesec do dva ranije. Tijekom zime će od 55 objekata u Hrvatskoj ostati otvorena samo tri: hoteli Valamar Diamant u Poreču i Valamar Sanfior u Rapcu te kamp Ježevac na Krku.

Foto POU Buje - Rječnik Đanina Bubole

ĐANINO BUBOLA u Bujama predstavlja Rječnik kupčansko-hrvatskog i hrvatsko-kupčanskog

Foto PU istarska

Položeni vijenci povodom blagdana Svih Svetih i Dušnog dana