in

VESNA FERENAC, direktorica TZ-a Novigrad: Punom parom radimo na marketingu, a pripremili smo i projekt CHE FINO „Odaberi zdravlje i jedi ribu”

Umjesto na bolje, epidemiološka situacija se ponovno pogoršala, mada u Istarskoj županiji nije alarmantna. Umjesto da pripreme za Uskrs teku bezbrižno, kada se ipak očekivao prvi dolazak gostiju, pratimo svaki dan lagani porast broja novozaraženih. U svjetlu takvih događanja razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice Novigrad Vesnom Ferenac. Kakav je buking, kakva je situacija na emitivnim tržištima, što se očekuje od sezone – samo su neka od pitanja koja smo joj postavili.

Iskustvo prošlogodišnje turističke sezone pokazalo je, naglasila je direktorica Ferenac, da su stabilna i sigurna epidemiološka situacija, blizina naših glavnih emitivnih tržišta, duga tradicija u turizmu i kvalitetna turistička ponuda naše glavne prednosti.

-I u budućem razdoblju naglasak svakako treba biti stavljen na odgovorno ponašanje cijele zajednice, pridržavanje propisanih mjera kao i postizanje higijenskih standarada, budući da će percepcija sigurnosti, zasigurno i iduće godine, biti osnovni motiv dolaska u destinaciju, a visoka zdravstvena sigurnost gostiju, naš prioritet, navodi ona.

Lani se zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 dogodio velik pad u turističkom prometu, podsjeća Ferenac. Prema podacima iz e-Visitora do kraja 2020. godine Novigrad je posjetilo 104.330 turista koji su ostvarili 641.070 noćenja. Uspoređujući s rezultatima od 2019. godine ostvareno je 45% dolazaka i 48% noćenja. Ostvareni rezultati su ipak bolji od početnih predviđanja u prvoj polovici godine, kada se planiralo ostvarenje od 25-30% lanjskih noćenja.

-Gledajući pak promet ostvaren u komercijalnom smještaju zabilježeno je 40% lanjskih dolazaka i 42% lanjskih noćenja. S druge strane, u nekomercijalnom smještaju, zabilježeno je drastično povećanje broja dolazaka od gotovo 70%, dok su noćenja bila manja tek za 11%. Razlog tome je velik broj prijava vlasnika stanova i kuća za odmor, uglavnom iz Slovenije, koji su zbog pandemije morali imati potvrdu o boravku pri povratku s godišnjih odmora u njihovu zemlju, objašnjava Ferenac. 

Promatrajući brojke za komercijalni smještaj najbolja popunjenost ostvarena je u privatnom smještaju odnosno u sobama, apartmanima i kućama za najam. U ovim objektima zabilježeno je ukupno 33.350 dolazaka i 62.690 noćenja što je 53% od godine ranije. Kako je pojasnila Ferenac, ostali objekti realizirali su veći pad prometa, ali je i dalje većina gostiju boravilo u novigradskim kampovima i hotelima kod kojih je realiziran i najveći broj noćenja.

– Sukladno rezultatima iz 2020. u ovoj se godini očekuje realizacija fizičkog obujma prometa na razini 60% iz 2019. godine, odnosno 39% više od 2020. To su predviđanja koja smo planirali u 11. mjesecu prošle godine. Nakon toga se epidemiološka slika u Hrvatskoj kao i u ostatku svijeta znatno promijenila, cijepljene se ne provodi kako je bilo najavljeno i situacija je još uvijek vrlo neizvjesna.

Naravno, nadamo se najboljemu i spremamo se za turističku sezonu, koja će i ove godine vrlo vjerojatno kasniti. Sukladno našem planu, nastavit će se s provedbom marketinške strategije i implementirat će se novi brend kako bi pozicionirali Novigrad kao sigurnu i kvalitetnu butique destinaciju. Osim toga, izradit će se nova web stranica i provoditi aktivnosti za razvoj digitalnog marketinga. Nastavit ćemo s aktivnostima video i foto produkcije i jačanja turističkih proizvoda, naročito u segmentu gastronomije, sporta i outdoor aktivnosti, kako smo Programom rada za ovu godinu i planirali.

Što se najava za sezonu tiče, rezervacije su polako krenule, u najvećem broju iz Austrije, Njemačke i Slovenije koji traže hotele i privatni smještaj te iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Nizozemske koji traže kampove, ističe naša sugovornica.

Naglasila je da interesa za dolazak ima, ali će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji i pravilima oko prelaska granica pojedinih zemalja.

-Predsezona je trenutno neizvjesna ali istraživanja pokazuju da su ljudi željni putovanja i to je svakako za nas jako pozitivno. Krajem mjeseca otvaraju se dva velika hotela: Aminess Maestral i Nautica, uz trenutno otvorene obiteljske hotele Cittar i Makin, te kamp Aminess Sirena, najavila je direktorica TZ-a.

Dok se epidemiološka situacija u Europi ne popravi i dok su gotovo svi turistički subjekti bili zatvoreni, mi smo, uz marketinške aktivnosti, ovo vrijeme iskoristili su u TZ-u kako bi pripremili projekt za još jedan FLAG natječaj.

-Cilj ovog projekta kojeg smo nazvali CHE FINO (»Choose Health and Eat Fish in NOvigrad« / „Odaberi zdravlje i jedi ribu u Novigradu”) je edukativnim i promidžbenim alatima podići svijest žitelja i posjetitelja Novigrada o potrebi veće konzumacije ribe i drugih morskih organizama, naglasila je Vesna Ferenac. 

Izložba Corpus Humanum u galeriji HDLU-a Istre

U Istri 20 novozaraženih, broj ukupno oboljelih troznamenkast