in

VESNA FERENAC, TZ NOVIGRAD: Zadovoljni sezonom koroni unatoč, za 2021. u pripremi novi brend i snažne marketinške aktivnosti

Novigrad

I Turistička zajednica Novigrad pamtit će ovu godinu po pandemiji koronavirusa koja je značajno umanjila turistički promet. No, gledajući situaciju u kojoj se nalazimo i uspoređujući ostvareno s onim što se očekivalo na proljeće, kada je prvi put uveden lockdown i neizvjesnost je bila velika, ono što se ljetos dogodilo i više je nego zadovoljavajuće. Jer, turisti su došli, kupali se i uživali, a odgovorno ponašanje Novigrada sigurno je ostavilo dobar dojam na njih. Kako je točno protekla turistička sezona u Novigradu razgovaramo s direktoricom TZ-a Vesnom Ferenac, koja nam je dala osvrt, ali i predviđanja za ljeto 2021.

Vesna Ferenac

Od početka godine do sada kakvi su ostvareni rezultati TZ-a?

Do kraja listopada realizirali smo ukupno 104.000 dolazaka (46% od lani) i 636.800 noćenja (48% od lani), što je i dalje to dobar rezultat. Obzirom na cijelu situaciju, možemo ipak biti zadovoljni jer je turista bilo i to u većem broju nego što smo predviđali i bez obzira na teške okolnosti uvidjelo se da ljudi ipak žele putovati i da nemaju strah od putovanja. S druge strane, neke su zemlje svojim mjerama onemogućile izlazak iz pojedinih zemlja, poput Nizozemske, što je utjecalo i na naš turistički promet.

Kako se po mjesecima odvijao turistički promet? Gosti iz kojih zemalja su bili najbrojniji?

Kod nas su uvijek najbrojniji gosti iz Slovenije, pa je tako bilo i u ovoj specifičnoj sezoni.

U lipnju je zabilježeno 46% dolaska i 41% noćenja od lanjskih brojki, a najbrojniji gosti su bili Slovenci (udio od 52% u ukupnim noćenjima i čak 73% u odnosu na prošlogodišnji lipanj), zatim Nijemci (22% udio i 30% od lani), Austrijanci (11% udio i samo 23% lanjskih noćenja), slijede domaći gosti (4% udio i 61% noćenja od lani) te Talijani (4% udio i 29% lanjskih noćenja).

Srpanj je ostvario odlične rezultate i tada smo ostvarili čak 70% lanjskih dolazaka i 65% lanjskih noćenja. Struktura najbrojnijih gostiju bila je slična kao u lipnju, samo što su domaće goste zamijenili Česi kojih je bilo za 30% manje od lanjskog srpnja.

Kolovoz je u prvih 15 dana realizirao čak 76% lanjskih dolazaka. Međutim, kako je Hrvatska stavljena na crvenu listu drugi dio kolovoza u potpunosti je podbacio i ostvareno je ukupno 57% lanjskih noćenja.

Kako je bilo u rujnu i listopadu? Nijemci su tek zadnjeg dana listopada cijelu Hrvatsku stavili na crvenu listu.

U rujnu je realizirano tek 30%, a u listopadu 21% prošlogodišnjeg prometa, a najbrojniji gosti bili su Nijemci.

Koji su objekti bili najbolje popunjeni?

Najbolje su bili popunjeni objekti u domaćinstvu (privatni smještaj) koji su do kraja listopada ostvarili 56% od lanjskih noćenja te ostali ugostiteljski objekti za smještaj (tvrtke i obrti za najam soba i apartmana, odmarališta, pansioni i drugo) koji su ostvarili 54% lanjskog prometa.

Na području Novigrada ali i cijele sjeverozapadne Istre, specifičan je i veliki broj nekomercijalnog smještaja ili tzv. „vikendaša“. Ova je kriza pokazala da imamo jako puno vlasnika stanova i kuća za odmor koji se do sada nisu nikada prijavili jer je u tom segmentu smještaja zabilježeno povećanje broja dolazaka od čak 70%. Tako da smo imali situacije kada su upravo ti gosti – vlasnici kuća i stanova za odmor i njihovi članovi obitelji, u velikom broju dolazili u ured TZ-a i stvarali ogromne gužve i redove kako bi se prijavili, što je bilo zaista izazovno provesti po epidemiološkim uputama. Svi oni imaju mogućnost online prijave putem portala eVisitor, ali ga jako slabo koriste.

Kako se punio proračun TZ-a? Na koji ste način uštedjeli?

Kod nas je bilo pozitivno što smo prošle godine ostvarili višak prihoda kojeg smo prenijeli u ovu godinu i na taj smo način mogli funkcionirati sve do srpnja, kad se polako počeo puniti proračun, a bez da se zadužujemo. Kroz cijelo razdoblje maksimalno smo štedili i smanjili troškove ureda i kroz smanjenje plaća te zaustavili gotovo pa sve planirane aktivnosti. Obzirom da manifestacije čine gotovo 50% budžeta, otkazivanjem raznih planiranih događanja znatno smo smanjili troškove.

Koje ste manifestacije organizirali tijekom ljeta, s obzirom da nije bilo preporučljivo okupljanje većeg broja ljudi?

Naše je turističko vijeće, prema preporukama županijskog stožera za civilnu zaštitu, krajem lipnja odlučilo otkazati sve manifestacije koje okupljaju veći broj ljudi. Tako da smo tijekom sezone provodili samo manje programe i sadržaje koji ne okupljaju goste, već koji se provode na više lokacija i koje su mobilne. To su uglavnom bili programi „Glazbe na svakom kutku“ i revidirano izdanje „Večeri uličnih čarobnjaka“ bez dječjih predstava. Obilježili smo i Dan grada i novigradskog zaštitnika Sv. Pelagija tradicionalnom akcijom nagrađivanja uređenih okućnica i balkona te nastupom puhačkog orkestra, ali bez koncerata i gastronomske ponude.

Kako su gosti bili zadovoljni s vašim ponašanjem i praćenjem mjera i preporuka a vezano za otkazivanje manifestacija?

Uglavnom su svi naši gosti razumjeli situaciju i nisu tražili da se nešto održava i organizira baš zbog te situacije. Primijetili smo da su se turisti ove godine više držali sa strane i većina se pridržavala epidemioloških mjera.

Za iduću godinu planirate predstaviti novi logo TZ-a – šta točno mijenjate i kako ste osmislili taj refresh vizualnog identiteta?

Sljedeće godine planiramo predstaviti novi brend destinacije Novigrad, koji je u stvari bio spreman već ove godine, ali zbog situacije s Covidom prebacili smo to za sljedeću godinu. Novi brend dio je projekta marketinške strategije i u sljedećoj godini želimo započeti s implementacijom novog brenda. To je ustvari polazna točka za brendiranje naše destinacije, a nastala je kao proširenje projektnog zadatka definiranja turističke ponude Novigrada kojeg smo predstavili 2019. godine, nakon što smo okupili i analizirali stavove nositelja turističke ponude Novigrada i ispitali zadovoljstvo turista turističkom ponudom. Dakle, bilo je potrebno ispitati i analizirati vrijednosti naše destinacije kako bi izgradili novu arhitekturu brenda Novigrad – Cittanova, kao specifične istarske i hrvatske obiteljske (boutique) destinacije okrenute aktivnom odmoru i umjerenom hedonizmu – mjestu u kojem uživaju sva osjetila. Odrađen je posao definiranja verbalnog i vizualnog identiteta destinacije, slijedi implementacija vrijednosti novog brenda kroz turističke sadržaje, usluge i aktivnosti u destinaciji, digitalne medije te kroz komunikaciju prema ciljanim tržištima, uz sinergiju i stalnu komunikaciju između javnog i privatnog sektora.

Kako se pripremate za iduću sezonu? Koja su Vaša očekivanja za sljedeće ljeto?

Ova situacija s Covidom pokazala je koliko je bitno imati digitalne kanale promocije i sljedeće godine će se to još više isticati. Zato je u planu i izrada nove web stranice Novigrada, kako bismo na jednom mjestu istaknuli kompletnu ponudu naše destinacije uz novi vizualni identitet, s novim fotografijama, video materijalima i drugim sadržajima koje smo pripremali ove godine, a vrlo će bitna biti i komunikacija putem društvenih mreža. Uglavnom će se fokus staviti na digitalni marketing, a u planu je i aktivacija mobilnih aplikacija koje će svi posjetitelji, ali i građani moći koristiti kako bi upoznali još bolje naš grad i gostima nudili dodatni sadržaj.

Situacija je i dalje vrlo neizvjesna i moramo biti spremni na sve, ali se ipak nadamo da će sezona biti bolja i da više neće biti crvenih lista.

Foto: TZ Novigrad

VRSAR/DVIGRAD: Istra Inspirit predstavljen na Međunarodnom kongresu povijesnih gradova

Istra u petak – Novozaraženih 81, u samoizolaciji više od tisuću ljudi