in

Za vikend u Hrvatskoj boravila 41.000 turista – HTZ: Ovo ulijeva nadu i optimizam

Poreč - Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

U HRVATSKOJ je tijekom prvosvibanjskog vikenda boravilo 41.4 tisuće turista, koji su ostvarili 157 tisuća noćenja, što je 277 posto više noćenja nego u tim danima prošle godine, a i cijeli je travanj na godišnjoj razini donio porast noćenja za 116 posto, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Nešto malo više od 41 tisuće turista koji su bili u Hrvatskoj tijekom ovogodišnjeg prvosvibanjskog vikenda je porast od čak 2000 posto u odnosu na te dane 2020. godine, iznose iz HTZ-a na upit Hine o podatcima iz sustava eVisitor, objašnjavajući taj “ogromni skok” i činjenicom da je lani tijekom 1. svibnja u Hrvatskoj bio lockdown i turista gotovo da i nije bilo.

S te strane, komentiraju i da ovogodišnje brojke “ulijevaju nadu i optimizam te pokazuju pozitivne trendove za dalje”, a sličnu ocjenu iznose i za ovogodišnji travanj, kada je u Hrvatsku došlo 239 tisuća turista ili 2356 posto više nego u travnju 2020. godine, dok je noćenja bilo 846 tisuća ili 116 posto više.

U prva četiri mjeseca, pak, u Hrvatskoj je bilo 592 tisuće turista i oko 2 milijuna noćenja, što je oko 90 posto rezultata ostvarenog u istom razdoblju prošle godine, odnosno zabilježen je minus od 10 posto, pri čemu iz HTZ-a podsjećaju da prošle godine u prva dva i pol mjeseca nije bilo ograničenja putovanja u svijetu, već su ona, kao i lockdown, uslijedili poslije. 

Brnjac: Hrvatska spremna za veća turistička kretanja

Komentirajući rezultate fizičkog turističkog prometa za praznik 1. svibnja, tijekom travnja i prva četiri mjeseca ove godine, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u priopćenju Ministarstva turizma i sporta ističe da su, unatoč i dalje prisutnim pandemijskim okolnostima, iza nas uspješna četiri mjeseca.

“Hrvatska je prepoznata kao odgovorna i sigurna turistička destinacija, što je potvrda svim naporima koje ulažemo, stvarajući optimalne preduvjete za turiste i sugrađane. Sinergijom aktivnosti i suradnje cijelog turističkog sektora, kroz projekt Safe stay in Croatia, cijepljenjem turističkih radnika i postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista u turističkim središtima, pokazali smo da je Hrvatska u potpunosti spremna za veća turistička kretanja”, ocijenila je ministrica.

Veseli i interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije, kaže Brnjac, koja vjeruje da će se taj “pozitivan trend nastaviti, uz povoljnu epidemiološku situaciju”.

Ovaj vikend bio je ujedno i prvi vikend u ovoj turističkoj godini u kojem smo na dnevnoj bazi u zemlji imali više od 50.000 turista. S ovim rezultatima možemo biti zadovoljni, pogotovo kada se prisjetimo istog razdoblja prošle godine kada, zbog lockdowna i mjera koje su bile na snazi, gostiju gotovo da i nismo ostvarivali turistički promet. Ovo su pozitivni trendovi koji bude optimizam ususret glavnom ljetnom dijelu turističke godine, ali i ususret nadolazećim blagdanima Uzašašća i blagdana Duhova i Tijelova, u svibnju i lipnju, kada očekujemo goste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Poljske, ali i Francuske“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

POREČ: Obnavlja se vodoravna signalizacija po cestama

Kreće novo izdanje „Putevima rovinjskih delicija“