in

ŽMINJ: Robinzonski turizam i vile za odmor ostvarili čak 87 posto lanjskog prometa – Nijemaca više nego prošle godine!

Od početka ove godine do 26. kolovoza na području Žminjštine zabilježeno je 48.024 noćenja,  te 5.835 dolazaka, odnosno 69% u odnosu na 2019. godinu. Struktura gostiju koji posjećuju Žminjštinu je 64% iz Njemačke, 8% iz Hrvatske, 5% iz Austrije, 3% iz Poljske, 3%  iz Slovenije , 2,5% iz Belgije. Inozemni gosti ostvarili su 94,25% noćenja, a domaći čak 5,75%, odnosno duplo više noćenja u odnosu na prošlu godinu, podaci su Turističke zajednice općine Žminj.

U periodu od 1. do 26. kolovoza ostvareno je 2.427 dolazaka, odnosno 88% u odnosu na isti period lani, te 20.535 noćenja što je 87% lanjskog rezultata.

U kolovozu je najviše dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, odnosno 1.760 dolazaka, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 20%, zatim 125 dolazaka ostvareno je iz Hrvatske, što predstavlja rast od 4% u odnosu na isto razdoblje lani, iz Poljske je ostvareno 90 dolazaka, odnosno 1,70% više u odnosu na isto razdoblje lani, 72 dolazaka ostvareno je iz Austrije, što predstavlja 7,70% manje dolazaka u odnosu na lani, doznajemo od Lenke Šajina u TZ-u. 

U srpnju je zabilježeno 2.331 dolazaka (84% u odnosu na prošlu godinu, te 20.462 noćenja, odnosno 80% u odnosu na lani).

Primjetan je pad austrijskih gostiju nakon donošenja  mjera, sa 6,5% prošlogodišnjih noćenja  pali su na 0,7%. Bilježi se pad i  gostiju s talijanskog tržišta sa 3,6% na 1%.

Međutim, posljednjih se dana bilježi povećanje domaćih gostiju sa lanjskih 0,8%  na  3% noćenja.

-Nama najznačajnije vjerno tržiše je njemačko tržište i čini nam oko 65% naših gostiju, pa nam je vrlo bitno da nijemci ne donesu  mjere poput Austrijanaca i Talijana jer će to imati negativne posljedice za cjelokupno područje.

Ovo je godina nesigurnosti i nestalnosti, gosti su otkazivali smještaj, a već sljedeći dan su dolazile nove rezervacije. Nema više pravila da su smjene subotom, nema više pravila da gosti borave 7-14 dana u destinaciji, mijenjaju se zakoni, pravilnici. Sve su to izazovi sa kojima se susreću iznajmljivači, ugostitelji, odnosno svi turistički djelatnici. Treba biti izuzetno  fleksibilan, pratiti trendove, situaciju na turističkom tržištu, zakone, a ove godine još dodatno i mjere koje se uvode zbog pandemije, veli Šajina.

Teško je predvidjeti kako će izgledati potsezona, odgovara nam nadalje direktorica TZ-a, jer sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Očekuju se još gosti iz njemačkih saveznih pokrajina Baden-Württemberg i Bayern, koji imaju ljetne praznike do 7. odnosno 12. rujna.  A tu su i domaći gosti koji vikendom vole potegnuti na par dana iz Zagreba do Žminja kako bi uživali u gastronomiji  i prirodi. 

Iz TZ-a podsjećaju kako se u Žminju nalazi najbolja wellness kuća u Europi. Naime, 2017. godine prema izboru Europske organizacije za obiteljski smještaj EHHA (Best European Holiday Home) u Bruxellesu, na kojem je sudjelovalo 18 zemalja iz cijele Europe, najboljom wellness kućom u Europi proglašena je Vila Vinčenat iz sela Vadediji nedaleko Žminja!

LA Casa di Matiki


Najbolji Bead & breakfast u 2019. godini u Hrvatskoj prema kriterijama portala TripAdvisore proglašen je objekt La Casa di Matiki iz Žminja. Izravan dodir s prirodom, domaćim životinjama, mogućnost spavanja na sijenu, veliki šah na otvorenom, vidikovac, rustikalni apartmani obnovljeni u tipično istarskom stilu neposredno uz magarce i kokoške, bogati domaći doručak,  samo su neki od aduta koji privlače goste u Matike.

Na području Općine Žminj registrirano je 236 objekata, 276 smještajnih jedinica te 1478 kreveta. Među njima najviše je kuća za odmor (65%) koje su ove godine traženije jer gostima pružaju privatnost, mir i izolaciju,  slijede apartmani (25%), studio/apartmani (4,8%) i sobe (2,5%). Od toga čak četiri kuće za odmor imaju 5 zvjezdica.

Hotelskih kapaciteta nema, ali zato ima atraktivnog kamping smještaja. Naime, robinzonski kamp “Freedom” gostima nudi smještaj u prirodi i spavanje pod zvijezdama uz logorsku vatru, rekli su nam u TZ-u.

Istarski Stožer – U petak 9 novozaraženih, većina bliski kontakti ranijih slučajeva

POREČ: “Homo, fešta!” u petak i subotu – donosimo program