in

ŽMINJ: Tečaj za vodiča interpretatora počinje u listopadu

Turistička zajednica Općine Žminj  i Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe uz potporu Općine Žminj organiziraju certificirani tečaj za vodiče interpretatore. Tečaj će se održat u Žminju 10. i 11. listopada te od 23. do 25. listopada.

ŽMINJ: Tečaj za vodiča interpretatora počinje u listopadu

Tečaj je namijenjen turističkim vodičima, muzejskim djelatnicima, djelatnicima u nacionalnim i parkovima prirode, privatnim iznajmljivačima, vodičima na baštinskim lokalitetima, učiteljima, turističkim djelatnicima  i svima onima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu svojim gostima ili posjetiteljima te su izravno uključeni u interpretiranje baštine.

Program traje 40 sati, a sastoji se od praktičnih vježbi i zanimljivih radionica koje će pomoći  polaznicima programa steći kompetencije kojima će nadopuniti svoja znanja iz područja vođenja i koja će im dati uvid u novi način interpretacije prirodne i kulturne baštine.

Kotizacija u iznosu od 950 kuna uključuje program edukacije, priručnik, edukacijski i promotivni materijal, okrijepu  (kava, voda i snack u stankama)  svih 5 dana edukacije (tijekom dva vikenda u listopadu), troškove organizacije i realizacije programa edukacije, te certifikat izdan od strane Interpret Europe, nakon uspješno završenog zadatka. Troškove prijevoza i smještaja do Žminja sudionici snose sami, a sudionicima kojima je potreban smještaj mogu se slobodno obratiti TZ Općini Žminj. 

Polaznicima ove 40-satne edukacije, iskusni i licencirani trener Dubravko Fijačko pružat će praktične i svestrane alate savršene interpretacije. Dubravko Fijačkoje Interpretator baštine i trener vodiča interpretatora baštine (CIG), certificiran od udruženja Interpret Europe. Licencirani je turistički vodič za Istarsku županiju, Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, te Krapinsko-Zagorsku i Dubrovačko-Neretvansku županiju. Bivši radijski voditelj i kreativni direktor u nekoliko marketinških agencija, danas je vlasnik turističke agencije Private Tours d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, koja se bavi agencijskim uslugama, te savjetovanjem i edukacijom u turizmu. Kreativnost danas primjenjuje u interpretaciji hrane i vina (WSET diploma), te je nedavno postao koordinator odjela interpretacije eno-gastro baštine Culinary Heritage Coordinator pri udruženju Interpret Europe, sa sjedištem u Witzenhausenu (Njemačka).

“Što vam je važno i što želite prenijeti vašim gostima / posjetiteljima? A, što je vašim gostima zapravo važno? Što oni cijene i žele?

Ovog listopada, u Žminju ćemo otkrivati metode kako da na nabolji način povezujemo naše goste/ posjetitelje s baštinom kako bi je oni uistinu shvatili i cijenili.

Kroz zabavne radionice i vježbe svi polaznici (koji i inače imaju kontakt s gostima i žele im stvoriti nezaboravne doživljaje) ovladat će tehnikama, metodama i procesima kojima zapravo približavamo baštinu gostima, te ih upoznajemo s tradicijom i vrijednostima destinacije na njima blizak, a opet – nezaboravan način. Kroz provjerenu i uspješnu metodu Interpret Europe, baštinu prezentiramo jer želimo da se razumije, da se sačuva ili kako bi u Istri rekli “da se ne pozabi i da se ne zatare”!

Ukoliko ste osoba koja ima prilike prezentirati gostima neku staru tradiciju, običaj, prirodne ljepote, povijesne ili kulturne znamenitosti, stare zanate ili neki proizvod lokalnih proizvođača, pridružite nam se! Baš se veselim susretu s mojm dragim Istrijanima na ovoj radionici/edukaciji u Žminju.” kaže Dubravko Fijačko.

Cilj edukacije je da polaznici nauče i usvoje načine kako stvoriti snažne ideje i poruke, te kako ih pretočiti u riječi koje će posjetitelje privući na smislen i definitivno nezaboravan način. U postizanju ovog cilja, svi polaznici edukacije sudjelovat će u brojnim izazovnim vježbama koje će im pomoći da izgrade samopouzdanje i kreativnost, temeljne preduvjete za osmišljavanje, izradu i evaluaciju interpretativnih (raz)govora i šetnji. Zahvaljujući 20-tak isprobanih i provjerenih (te mjerljivih) standarda otkrit će inovativnije i kreativnije načine interakcije s posjetiteljima. 

Da bi stekli naziv vodiča – interpretatora potrebno je sudjelovati u svih 40 sati edukacije, uz stručni nadzor licenciranog trenera te uspješno dovršiti postupak certificiranja, odnosno proći pismeni test,  razviti vlastitu interpretacijsku šetnju i interpretacijski govor.

Bitno je za napomenuti kako ovaj tečaj ne nadomješta licencu za turističkog vodiča prema važećim zakonskim propisima, već nudi dodatna znanja i vještine. 

“ Prema Strategiji razvoja turizma područja turističkih zajednica središnje istre, Motovuna i Žminja  2018.-2025. jedna od vizija razvoja turizma na našem području je ponuditi našim posjetiteljima umirujući i inspirativan ambijent  u kojem mogu istražiti autentičnu kulturnu baštinu, maštovite događaje te uživati u vrhunskoj lokalnoj gastronomiji. Razviti poželjan prostor na načelima inovacije, održivosti i autentičnosti. Na ovaj inovativan način stvaramo novu vrijednost i nove turističke proizvode. Spajanjem kulture i turizma oživljavamo priče iz  kulturnog i povijesnog nasljeđa te valoriziramo gastronomsku ponudu po kojima je Žminjština prepoznata u regiji i šire.” istaknula je direktorica TZ Općine Žminj Lenka Šajina.

Više detalja o radionici i upisima nalaze se na službenim stranicama TZ Općine Žminj www.tzzminj.hr

Kako pretvoriti materijalnu i nematerijalnu baštinu u impresivne doživljaje? Kako pretvoriti pasivnu publiku  u aktivne sudionike? Na sva ta i ostala pitanja, polaznici edukacije dobit će odgovor u Žminju.  Interpret Europe je Međunarodno udruženje za interpretaciju baštine. Kao ‘Interpret Europe – Europska mreža za tumačenje baštine’ pokrenuta je u Haselu (Njemačka) 2000.g. kako bi radila na osnivanju međunarodne udruge.

Udruga je osnovana 2010. godine, danas sa sjedištem u gradu Witzenhausen (Njemačka) s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjenu ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Danas ima više od 1200 članova u 56 zemalja Europe i svijeta.


„Čast je i izuzetno zadovoljstvo kao potvrdu kvalitetnom radu i pravilnom upravljanju destinacijom biti izabran od strane međunarodne udruge koja je za destinaciju održavanja svoje radionice odabrala upravo Žminj koji je u više navrata nagrađivan upravo u području valorizacije nematerijalne i materijalne kulturne baštine u svrhu razvoja turističke destinacije.

Potvrda pravilnom i predanom radu svakako predstavlja i činjenica da ovim radionicama Općina Žminj i TZO Žminja predano rade na razvoju cjelogodišnjeg turizma i razvoju dodatne turističke ponude.“  navodi Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj.

OTVORENE PRIJAVE: Porečko Učilište nudi besplatnu radionicu izrade "Narukvice prijateljstva"

OTVORENE PRIJAVE: Porečko Učilište nudi besplatnu radionicu izrade “Narukvice prijateljstva”

COVID-19 - Povećava se limit plaćanja bez PIN-a, neki su to već učinili

PULA: Ušetao ženi u stan i ukrao novčanik, a to mu nije jedino kazneno djelo