in

U cijeloj Istri 12. ožujka prometna akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Ilustracija

Policijski službenici će u četvrtak 12. ožujka, na području cijele Istre, kontrolirati koriste li vozači i putnici u vozilima sigurnosni pojas

Na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 10. ožujka poginule su četiri osobe, od kojih dva vozača osobnih automobila i dva vozača motocikla. Oba poginula vozača osobnih automobila nisu koristili sigurnosni pojas.

Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva, ako su pravilno postavljeni i korišteni, smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice.

U cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama i kako bi se vozače i putnike potaknulo na korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima u kojima su pojasevi ugrađeni, na području Policijske uprave istarske 12. ožujka od 9 do 13 sati provest će se prometna akcija ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa”. Za vrijeme akcije policijski službenici nadzirati će korištenja sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika, a prema osobama koje ne koriste sigurnosni pojas, poduzimat će se mjere propisane zakonom. Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od tisuću kuna.

Policijska uprava istarska poziva vozače i putnike, kako one na prednjim, tako i one na stražnjim sjedalima, da radi vlastite sigurnosti tijekom vožnje koriste sigurnosni pojas.

BORBA PROTIV KORONAVIRUSA: Apel gradonačelnika Novigrada svojim sugrađanima

WHO proglasio pandemiju: U Hrvatskoj 3 nova slučaja zaraze koronavirusom