in

U Hrvatskoj dan žalosti, zbrajaju se štete od potresa

Istarski vatrogasci u Petrinji/Foto JVP Rovinj

Danas je u Hrvatskoj Dan žalosti u povodu žrtava stradalih u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije, odnio sedam ljudskih života te prouzročio veliku materijalnu štetu. Jedna je djevojčica život izgubila u Petrinji, petero ljudi u Majskim Poljanama kod Gline i orguljaš u crkvi u Žažini. Ozlijeđeno ih je više desetaka.

In memoriam – Poginuli u potresu u Petrinji i Glini

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama, piše Index. Porušen je praktički cijeli centar Petrinje, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica.

Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade na tome da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život.

Dan žalosti u Republici Hrvatskoj

Oštećeno preko 2.000 objekata

Prema dosadašnjim procjenama, na području Sisačko-moslavačke županije oštećeno je više od 2000 objekata, obavljeno je 1000 pregleda, a predano više od 5000 zahtjeva.

Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše ozlijeđena.

Na terenu je i HGSS čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba, dvije osobe su pronađene žive.

Trenutno je stotinjak policajaca raspoređeno po selima. Upozoravaju na informacije o navodnim krađama humanitarne pomoći iz vozila.

Na području Sisačko-moslavačke županije trenutno je više od 1500 pripadnika sustava civilne zaštite iz cijele Hrvatske.

“Na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju”, istaknulo je Ravnateljstvo na Twitteru.

Sto statičara provjerava objekte

Na potresom razrušenom području trenutno je 100 statičara, obavljeno je ukupno 1.000 pregleda, predano je više od 5.000 zahtjeva, priopćili su pak u izvješću o aktivnostima sustava civilne zaštite.

Izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite u petak i dodali kako se očekuje evakuacija stanovnika koji odustaju od spavanja u autima i ostalim improviziranim objektima vlastite izrade.

Vezano za zdravstvenu situaciju i epidemiju koronavirusa, osiguravaju se antigenski testovi za kampove u kojima su smještene evakuirane osobe u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom.

Tijekom četvrtka u vojarni je pregledano 15 civila s kritičnim bolestima te su prevezeni u bolnicu u Popovači. Najavljen je povratak štićenika iz doma za starije i nemoćne u stacionar koji su statičari pregledali i koji je dobio uporabnu dozvolu, uz prethodno provedene mjere dezinfekcije, objavio je Index.

S tržišta se povlači još jedan mesni proizvod zbog bakterije

korona covid ilustracija

U Istri 2. siječnja tek jedna novozaražena osoba zbog manje testiranih