in

U ISTRI NEMA PUNO ZAINTERESIRANIH: Policija pokaznim vježbama pokušava privući mlade da upišu njihovu akademiju

Foto: PU istarska

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj, kojim traži 750 novih policajaca. Kako bi se što više mladih upoznalo s time što sve policija radi i koju sve opremu policijski službenici koriste u svom radu, tijekom ovog tjedna po Istri su održani dani otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije. Cilj ovih aktivnosti je animirati što veći broj mladih ljudi iz Istre i potaknuti ih na upis u Policijsku akademiju, s obzirom da se Policijska uprava istarska već duži niz godina susreće s problemom manjka djelatnika s ovog područja.

Kako je objavila PU istarska, Dane otvorenih vrata podržali su i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin te gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, a srednjoškolce je s posebnostima školovanja na Policijskoj akademiji upoznala voditeljica Policijske škole ”Josip Jović” Renata Odeljan. Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 9. rujna na Policijskoj akademiji, a trajat će 12 mjeseci, u što je uključena i praksa u policijskim upravama. Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Na postavljenim info punktovima srednjoškolci su mogli razgledati opremu koju u svom radu koriste policijski službenici, a najviše ih je zanimala oprema i naoružanje interventne policije. Policijski demo timovi temeljne i interventne policije prikazali su okupljenima vježbe pravilne uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Djelatnici kriminalističke tehnike su uz pomoć budućih CSI stručnjaka pojasnili kako se prikupljaju tragovi na mjestu događaja ubojstva, a rad policije predstavio je i četveronožni inspektor Duks, koji zajedno sa svojim vodičem Ivicom Šestom posljednja dva mjeseca ostvaruje značajne zapljene droge diljem Istre.

Budući da su dani otvorenih vrata primarno namijenjeni mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na web stranicama MUP-a i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na facebook stranici Policijska akademija MUP RH.

NA ČELU SKI KLUBA POREČ JE VRSARAN KOJI POBJEĐUJE U VELESLALOMU: Tomislav Popović otkriva tajnu svog uspjeha i je li točno da se Istrani masovno skijaju

VELIKI RUKOMETNI DOGAĐAJ U POREČU: Hrvatska ženska reprezentacija igrat će protiv Austrije, Češke i Slovenije