in

U Istri se obilježava Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica - Foto Policijska uprava istarska

I ove godine policijska uprava planirala je preventivnu aktivnost u suradnji sa Sportskom zajednicom Istarske županije

Dan ružičastih majica - Foto Policijska uprava istarska
Dan ružičastih majica – Foto Policijska uprava istarska

U cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja, posljednje srijede u veljači obilježava se diljem svijeta Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju ovog dana javila se 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Policijska uprava istarska obilježavanje Dana ružičastih majica započela je još prošlog tjedna, prije odlaska djece na školske praznike, tradicionalnom utrkom policijskih službenika i učenika petih razreda pulskih osnovnih škola.

Prošle godine Policijska uprava istarska osmislila je preventivnu aktivnost u suradnji sa Sportskom zajednicom Istarske županije koja se provodi i ove godine pa su tako sportski klubovi koji treniraju djecu od petog do osmog razreda posvetili jedan trening u prethodnom i u ovom tjednu borbi protiv vršnjačkog nasilja. Djeca su odjenula neki ružičasti predmet (majica, šal, traka za kosu i slično), a treneri su ih uz pomoć policijskih službenika, prije treninga pomoću letka koji je izradila policijska uprava, upoznali kako mogu prepoznati je li netko žrtva nasilja te što se sve smatra nasiljem i kome to mogu prijaviti.

Navedene aktivnosti provedene su u odbojkaškom klubu Pazin, košarkaškom klubu Pazin i atletskom klubu Albona. Na ovaj način policija želi senzibilizirati javnost na problem vršnjačkog nasilja i poslati jasnu poruku da nasilju nema mjesta u dvoranama, na sportskim terenima, na igralištima i u školskim klupama, objavila je Policijska uprava istarska 22. veljače 2023.

Foto: PU istarska

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

Ukrao crveni traktor i dva akumulatora

Održana edukacija u sklopu projekta “Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”