in

Održana edukacija u sklopu projekta “Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”

Foto Policijska uprava istarska

U Puli policija educirala građane kako se zaštititi od raznih oblika prijevara

U organizaciji Grada Pula i Centra podrške 521 Pula, jučer je u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u sklopu preventivnog projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave istarske održala je edukaciju o prijevarama kojima su izložene osobe starije životne dobi. Edukacija je održana za osobne asistente te gerontodomaćice Crvenog križa s područja Pule i okolnih općina, a edukaciji su nazočili koordinatorica Centra podrške 521 Zuzana Hoti Radolović, djelatnice Centra podrške 521 te predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre Ozren Catela.

Ova edukacija jedna je u nizu edukacija koje se održavaju, počevši od kolovoza prošle godine, za građane na području Istarske županije, a čiji je cilj smanjiti kaznena djela prijevara na štetu  starijih osoba. Osim toga, nastoji se senzibilizirati osobe starije životne dobi, osobe koje brinu o starijim osobama  i širu javnost na navedenu problematiku te osvijestiti naše građane da budu oprezni, odnosno da ih se potakne na prijavu kaznenog djela prijevare.

Starije osobe su ranjiva skupina te su kao takve često žrtve prijevara zbog svoje dobi, usamljenosti, želje za razgovorom, nepažnje ili neupućenosti, a što počinitelji prijevara koriste na razne načine. Edukacijom se nastoji senzibilizirati gerontodomaćice i osobne asistente kao osobe koje brinu o starijim osobama da razvijaju odnos povjerenja te da u svakodnevnom bliskom kontaktu sa starijim osobama upozoravaju navedene na oprez i samozaštitno ponašanje.

Na predavanjima nazočni su upoznati sa ciljevima preventivnog projekta, s najčešćim oblicima klasičnih prijevara, a posebno sa zabilježenim načinima lažnog predstavljanja počinitelja. Osim klasičnih oblika prijevara, kada počinitelji dolaze na kućna vrata starijih osoba, opisani su i različiti načini  prijevara ”na daljinu”, kada počinitelji stupaju u kontakt sa osobama putem telefona, SMS porukama, putem društvenih mreža ili e-maila. Posebno je naglašena važnost zaštite osobnih podataka. Na edukaciji su navedeni i učestaliji oblici računalnih prijevara te savjeti za samozaštitno ponašanje.

Policija nastavlja s provođenjem preventivnih aktivnosti za građane starije životne dobi pa će tako nove edukacije u okviru projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” biti održane 28. veljače u prostoru Centra podrške 521 na adresi Zagrebačka 18 u Puli, s početkom u 10 sati za Sindikat umirovljenika i maticu umirovljenika te 14. ožujka u prostoru Centra podrške 521, na adresi Zagrebačka 18 u Puli, u 17 sati za volontere i zaposlene u udrugama osoba s invaliditetom.

Izvor Policijska uprava istarska

Dan ružičastih majica - Foto Policijska uprava istarska

U Istri se obilježava Dan ružičastih majica

Foto Hrvatska lutrija

FUNTANA: Javio se dobitnik 50.000 eura na Lotu. Evo koje brojeve je igrao