in

U NEDJELJU SE POMIČE SAT – Počinje ljetno računanje vremena

Foto Pexels

Ljetno računanje vremena je prvi put uvedeno u Njemačkoj 1916. godine kako bi se radni dan odvijao što više za vrijeme dnevnog svjetla te kako bi se uštedjela energija. Njemačku su kao i uvijek slijedile i druge zemlje. Od tada se na proljeće pomiču kazaljke za sat unaprijed, a najesen za sat unazad. U nedjelju, 27. ožujka, odnosno noćas u dva ujutro kazaljke se pomiču za jedan sat naprijed na tri sata.

S obzirom na to da se države članice EU-a nisu dogovorile oko predloženog ukidanja pomicanja sata, taj režim na snazi ostaje i dalje.

Prelaskom na ljetno vrijeme struja utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi, a u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj, poručuje Hrvatska elektroprivreda.

Vozači na automobilima još će neko vrijeme trebati danju paliti svjetla jer se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dnevna svjetla trebaju koristiti od 1. studenoga do 31. ožujka.

Ljetno računanje vremena ljudima će omogućiti više danjeg svjetla i smanjiti izdatke za struju, no stručnjaci već odavno upozoravaju da gubitak sata sna kod nekih ljudi može izazvati poremećaje vezane uz spavanje barem u prvim danima, kao i neke druge zdravstvene tegobe.

Izvor Net.hr/N1

Foto HTZ sajam ljubljana alpe adria 2022

Hrvatska turistička ponuda na sajmu Alpe Adria 2022 u Ljubljani

U Istarskoj županiji nešto manje novih slučajeva, pozitivnih ima na više bolničkih odjela