in

U OBILASKU ISTRE – Ministar Oleg Butković posjetio i Novigrad

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas gradilišta nekoliko cestovnih projekata na području Istarske županije, posjetivši među ostalim i Novigrad, u kojem je nedavno dovršena rekonstrukcija 2,4 kilometara državne ceste D75.

Ministra je u Novigradu dočekao gradonačelnik Anteo Milos, te mu u društvu Josipa Škorića, predsjednika uprave Hrvatskih cesta koje su investitor projekta, te Siniše Koščaka, predsjednika uprave Colas Hrvatska, izvođača radova, predstavio projekt rekonstrukcije dijela prometnice D75.

Istaknuto je kako je riječ o 2,4 kilometra prometnice na dionici od naselja Celega do Stancije Roželo. U cijelosti je pritom obnovljen kolnik te proširen na oko sedam metara, a izgrađena su tri kružna toka. Duž trase je dograđena biciklistička staza sa zelenim međupojasom. Vrijednost investicije je 21,3 milijuna kuna (s PDV-om). Radovi su započeli u studenom 2018. a dovršeni su u travnju ove godine. U tijeku je još uređenje hortikulture s navodnjavanjem, na čemu je angažirano gradsko komunalno poduzeće Neapolis.

Gradonačelnik Milos podsjetio je ministra Butkovića kako je tijekom 2015. i 2016. godine rekonstruiran još jedan dio državne ceste D75 koja prolazi Novigradom, na dionici od Dajle do Celege, tj. do spoja s upravo rekonstruiranom dionicom Celega-Stancija Roželo. Tom je prigodom – podsjetio je Milos – rekonstruirano oko tri kilometra kolnika, s jednim kružnim tokom na ulasku u Maredu, također uz dogradnju biciklističke staze i zelenog međupojasa. Vrijednost te investicije bila je 17,5 milijuna kuna (s PDV-om). Investitor su i tada bile Hrvatske ceste, a izvođač varaždinski Colas Hrvatska d.d.

Tijekom susreta bilo je razgovora i o nekolicini drugih planiranih projekata vezanih uz cestovnu i pomorsku infrastrukturu na području Novigrada, a koje Grad Novigrad namjerava (su)financirati i vanjskim izvorima financiranja, iz državnog proračuna odnosno fondova EU, javljaju iz Grada Novigrada.

Inače, u ovom trenutku Hrvatske ceste ulažu oko 80 milijuna kuna u izgradnju i obnovu državnih cesta u Istri. Osim ove u Novigradu, tu je i izgradnja državne ceste Rogovići – Lindarski Križ kraj Pazina, vrijednosti 42,9 milijuna kuna, rekonstrukcija dionice Avenije Grada Vukovara državne ceste D75 u Umagu te izgradnje spojnog kanala oborinske odvodnje u Umagu, vrijedan 4,6 milijuna kuna, te drugo.

-Dobro je što se ulaže u izgradnju i obnovu državnih cesta u Istri. Za vrijeme koronakrize nismo zaustavljali te projekte neovisno o tome što smo morali odrezati neke prihode Hrvatskim cestama, ali ono najvažnije investicije u Istri idu dalje, naglasio je Butković danas u Istri.

Ustvrdivši kako se trenutno najveća investicija odnosi na izgradnju punog profila Istarskog ipsilona dodao je kako bi 11 kilometara duga dionica od Rogovića do Cerovlja trebala biti gotova do kraja lipnja, dok se završetak dionice do tunela Učka očekuje do početka turističke sezone iduće godine.

POREČ: Položen vijenac i zapaljene svijeće povodom Dana državnosti

COVID-19 INFO: Od danas s radom prestaje broj 113