in

U petak zahladnjenje uz olujnu buru, na snazi crveni meteoalarm

Pred nama je kratkotrajno zahladnjenje koje će nas ipak podsjetiti da smo u mjesecu koji se zove studeni, te da već za 13 dana počinje klimatološka zima, piše Istramet.

Petak će obilježiti umjerena i jaka bura koja će ponegdje imati olujne i orkanske udare, povodom čega je DHMZ izdao brojna upozorenja. Najžešće crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal gdje udari bure mogu dostizati i 165 km/h.

Oborine će biti rijetke i uglavnom rezervirane za Gorski kotar gdje u višim predjelima može pasti i malo snijega. Promjena će biti oborinski vrlo škrta te gorsko područje izuzev najviših dijelova BiH ne treba očekivati značajniji pokrivač.

I subota hladna, ali stiže brzo zatopljenje

Subotu će obilježiti pretežno sunčano, vjetrovito i hladno vrijeme, no bura će postupno slabiti što je uvod u najhladnije jutro ove jeseni koje ćemo zabilježiti u nedjelju.

Temperature zraka mogle bi se na istarskom području sniziti i do -5 °C, a još hladnije bit će i u Gorskom kotaru, što se dobro može uočiti na meteorološkim kartama.

No hladnoća neće dugo potrajati, već sredinom nedjelje osjetit ćemo odmicanje hladnijeg zraka, a sredinom idućeg tjedna ponovno ćemo uživati u “proljetnoj” ugodnoj toplini uz dnevne temperature zraka i do 17 °C, piše Istramet.

DHMZ je za petak izdao crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje sjevernog Jadrana te cijelu Dalmaciju.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera, Kvarnerića i cijele Dalmacije očekuje se ponegdje olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, javljaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Pronalazak cjepiva ulijeva optimizam: “Dolazak gostiju iz Njemačke ključan je za uspješnu sezonu”

Istra u petak: 76 novozaraženih, dio uvezen iz Italije, Srbije, Rijeke i Zagreba