in

Pronalazak cjepiva ulijeva optimizam: “Dolazak gostiju iz Njemačke ključan je za uspješnu sezonu”

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Najave o pronalasku cjepiva ulijevaju optimizam da bi se turizam mogao početi oporavljati u drugom kvartalu pa se onda i približavati brojkama prije pandemije u drugoj polovici naredne godine

Nedavno objavljeni optimistični rezultati treće faze testiranja dvaju cjepiva protiv Covida-19, ali i najave Njemačke da bi već do ljeta sljedeće godine mogla procijepiti 70 posto stanovništva, unijeli su optimizam među turističke djelatnike diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Posebno je ta vijest važna za Hrvatsku kojoj je dolazak gostiju iz Njemačke u većim brojevima ključan za uspješnu sezonu.

”Najave o pronalasku cjepiva ulijevaju optimizam da bi se turizam mogao početi oporavljati u drugom kvartalu pa se onda i približavati brojkama prije pandemije u drugoj polovici naredne godine. Ipak moramo biti oprezni i kontinuirano pratiti situaciju kako bi mogli donositi odgovarajuće odluke, i što se tiče tržišta i što se tiče organizacije rada u smještajnim objektima i destinacijama. U svakom slučaju, za očekivati je da sljedeća sezona ima obilježja last-minute rezervacija, porasta online rezervacija, pojačanog interesa za objekte više kategorije koji jamče veću izoliranost gostiju i da će ključan kriterij odabira destinacije biti sigurnost u najširem smislu riječi. Prednost Hrvatske jest što je autodestinacija i u usporebi s ostalim državama ima značajno manju populaciju te relativno malu naseljenost”, komentirao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U Hrvatskoj i dalje boravi svakodnevno prosječno između 15 i 20 tisuća turista, a službena statistika pokazuje da je otvoreno 236 hotela i 31 kamp. Najviše turista ima za vikend, no značajan je broj onih koji ostaju i tijekom tjedna. Turiste privlače posebne ponude, među kojima su grijane kućice u kampovima, nova ponuda ”home officea” u hotelima, ali i povoljnije cijene smještaja u luksuznim vilama. Najviše gostiju je u obiteljskom smještaju, njih oko 4000, hoteli imaju oko 3000 gostiju pa slijede kampovi.

Izvor Hrvatska udruga turizma

ROVINJ: U petak kontrola korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

U petak zahladnjenje uz olujnu buru, na snazi crveni meteoalarm