in

U ponedjeljak, 17.10. pojačan nadzor korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Ilustracija MUP

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će u ponedjeljak 17. listopada 2022. od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje.

Na području Pule su u devet mjeseci 2022. godine, zabilježene 522 prometne nesreća, što je 8 % više u odnosu na usporedno razdoblje 2021. kada su zabilježene 482 prometne nesreće.

U prometnim nesrećama u devet mjeseci 2022. godine smrtno je stradalo pet osoba (četiri vozača automobila od kojih dvoje nije koristilo sigurnosni pojas tijekom upravljanja vozilom i jedan vozač motocikla), teško su ozlijeđene 43 osobe, a lakše ozlijede zadobila je 201 osoba.

U istom razdoblju utvrđeno je 11668 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 1834 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te 2637 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja, te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja. U tom kontekstu naglašavamo kako je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

krv krvne grupe crveni križ

U utorak darivanje krvi u Pazinu

Foto PU zagrebačka - Ilustracija

Policija našla napadače – Pretukli muškarca, pozvali hitnu, ali mu nisu pomogli