in

U Poreč za sv. Maura stigla delegacija prijateljskog Poinga

Foto Grad Poreč

Delegacija njemačkog grada Poinga predvođena gradonačelnikom Thomasom Starkom, boravila je proteklih dana u službenom posjetu Gradu Poreču u sklopu proslave blagdana sv. Maura i nastavka širenja suradnje i uspostave prijateljstva na razinama kulture, sporta, obrazovanja i gospodarstva ovih dvaju gradova. Osim toga, župa Poreč i župa iz Poinga su prijateljske župe, pa su se posjetu pridružili i njihovi predstavnici predvođeni župnikom Philippom Wernerom koji je sudjelovao u koncelebraciji svečane svete mise u Eufrazijevoj bazilici na dan gradskog zaštitnika. 

U sklopu boravka u Poreču gradonačelnik Stark zajedno sa suradnicima i prethodnicima bivšim gradonačelnicima ovog bavarskog grada Rainerom Lauterbachom i Ludwigom Bergerom, te aktivnim predstavnikom hrvatske zajednice u Njemačkoj Ivom Sadrićem, susreo se u Velikoj gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i predsjednikom Gradskoj vijeća Zoranom Rabarom.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Tako je i ovaj posjet bio usmjeren na teme na razmjeni iskustava, jačanju veza i mogućnosti daljnje suradnje ovih dvaju gradova i župa, a gosti su u sklopu posjeta prisustvovali svečanoj svetoj misi na blagdan porečkog patrona, dodjeli Nagrade „sv. Mauro“, te obišli gradske znamenitosti i upoznali se s najvažnijim projektima Poreča.

– U posljednjih 10 godina postigli smo izvrsnu političku i crkvenu suradnju. Drago nam je da smo ovdje i da možemo Porečanima čestitati blagdan Sv. Maura., rekao je gradonačelnik Stark.

Podsjetimo, nakon što je 2013. godine potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između gradova Poinga i Poreča s ciljem trajnog prijateljstva dva grada, 2015. godine potpisana je i Povelja o kumstvu između župe sv. Michaela u njemačkom Poingu i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču s naglaskom na svetom Mauru kao zaštitniku biskupije i grada Poreča.

Gradovi aktivno surađuju pa je tako lani, po drugi put u ovom prijateljstvu, povodom Dana državnosti u organizaciji Hrvatskog konzulata u Munchenu Poreč bio grad domaćin proslave, na kojoj su se okupili brojni političari, kulturni i gospodarski djelatnici Bavarske, među kojima i predstavnici turističkog sektora, te je održana prezentacija grada Poreča, turističke ponude grada kao i istarske gastro scene, a prezentacijama na proslavi sudjelovali su i učenici porečke Umjetničke škole.

Na porečkoj Materadi u proteklom razdoblju uređen je i Park prijateljstva Poreč-Poing okružen maslinama, koje je brzo postalo jedno od omiljenih piknik-okupljališta, a gradovi i nastavljaju suradnju i na budućim projektima.

Foto Turistička zajednica Vrsar

VRSAR – FUNTANA: U petak edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

Foto Umjetnička škola Poreč

IDU NA DRŽAVNO: Učenici Umjetničke škole Poreč osvojili 1. nagradu na važnom natjecanju u Opatiji