in

IDU NA DRŽAVNO: Učenici Umjetničke škole Poreč osvojili 1. nagradu na važnom natjecanju u Opatiji

Foto Umjetnička škola Poreč

Učenici Umjetničke škole Poreč osvojili 1. nagradu na 62. županijskom natjecanju učenika i studenata glazbe za komorne sastave

U Opatiji je od 14. do 17. studenoga 2023. godine održano 62. županijsko natjecanje učenika i studenata glazbe u disciplini glasovirski duo, glasovir za 6 i više ruku, dua, tria, kvarteti, kvinteti i komorni sastavi (6-9 članova). Potporu organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga dala je Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na natjecanje u navedenim disciplinama prijavilo se 96 sastava iz osnovnih i srednjih glazbenih škola te Akademije iz cijele Hrvatske.  

Umjetničku školu Poreč predstavljali su učenici David Pršurić, 5. razred, Lucia Janko, 5. razred, Erik Petrović, 6.razred i Arian Matić, 6. razred, svirajući zajedno u komornom sustavu koji je pripremila učiteljica Romina Legović. 

Kvartet harmonika: David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić natjecali su se u I. kategoriji KVARTETA (osnovne škole) te su svojim uspješnim nastupom osvojili I. nagradu s ukupno 95,40 bodova. 

Ocjenjivački sud imao je vrlo zahtjevan zadatak ocijeniti učenike u svakoj pojedinačnoj discipline gdje su se zajedno natjecali različiti instrumenti. Ocjenjivanje natjecatelja temeljilo se na vrednovanju sljedećih elemenata: tehničke vještine, kvalitete zvuka, fraziranja, poštivanja stilskih obilježja i muzikalnosti, točnosti izvedbe, te umjetničkog dojma izvedbe (ocjene osobnog pristupa izvedbi).

David, Lucia, Erik i Arian osvojivši I. nagradu  na Županijskom natjecanju stekli pravo nastupa na državnom natjecanju koje će se održati od 8. do 10. prosinca 2023. godine u Požegi.

Važno je spomenuti i istaknuti da je harmonikaški kvartet jedini predstavnik Istarske županije u Republici Hrvatskoj koji se natjecao u svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim kategorijama. Također su i jedini harmonikaški  natjecatelji iz svih osnovnih škola Republike Hrvatske koji će se natjecati na državnom natjecanju i pokazati svoju ljubav prema harmonici i glazbi.

Foto Grad Poreč

U Poreč za sv. Maura stigla delegacija prijateljskog Poinga

Foto Jedriličarski klub Delfin Pula

Sezonu regatnog jedrenja krstaša u Istri uspješno zaključio 19. Arena kup uz čak 300 sudionika