in

U Poreču nove podružnice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije – prvi put u vrtiću i gradskoj upravi

Foto Tanja Kocijančić - Vrtić Radost Poreč - Ilustracija

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nastavlja sa svojim aktivnostima na području Grada Poreča, pa su tako tijekom prosinca, i u prvih nekoliko dana siječnja, osnovane dvije nove sindikalne podružnice. 

Foto sindikat
Ilustracija – pregovori – Foto Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

-U naš su se sindikat uključili prvi djelatnici iz Dječjeg vrtića Radost te gradski službenici i namještenici. Time smo, sa ove dvije nove podružnice, stigli do ukupno 9 podružnica u ustanovama, odnosno trgovačkim društvima, u kojima je osnivač Grad Poreč te u njima brojimo gotovo 200 članova. Vjerujem da smo time zaokružili jednu priču koja dugoročno može donijeti pozitivne pomake po pitanju materijalnih prava radnika, jer sve su te ustanove dio istog sustava i samo se zajedničkim nastupom mogu postići rezultati. Na tom tragu smo, u dogovoru sa sindikalnim povjerenicima, odlučili osnovati i koordinaciju koja će imati zadatak odrediti zajedničke ciljeve u svim ustanovama kako bi ispred poslodavca mogli zajednički i nastupati, istaknuo je voditelj ureda za regiju zapadne Istre Luka Puniš.

Vezano za pregovore za 2024. godinu u Poreču dodaje da su za sada potpisani aneksi kolektivnih ugovora za trgovačka društva Usluga Poreč i Odvodnja Poreč, te su u tim poduzećima u vlasništvu Grada dogovorili materijalna prava za 2024. godinu. To je već druga godina u nizu u kojoj se u tim poduzećima dolazi do značajnijih iskoraka.

-Početkom prosinca uputili smo inicijative za povećanje materijalnih prava u ustanovama gdje djelujemo te ubrzo očekujemo i odgovor Grada kako bi povećanja, a posebno s obzirom na rast minimalne plaće, krenula u primjenu s 1. siječnja. Činjenica je da smo u protekloj godini postigli pozitivne pomake u pregovorima s ustanovama u Gradu Poreču, no s obzirom na gospodarska kretanja i stanju na tržištu rada očekujemo novi iskorak kako bi ustanove mogle nastaviti normalno funkcionirati, rekao je Luka Puniš.

Što se ostalih gradova tiče, pregovore su u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave gdje djeluju uspješno dovršili tijekom prosinca, negdje relativno brzo. Negdje su pregovori bili nešto teži pa su, dodaje on, u određenim sredinama morali pokrenuti i proces mirenja kao preduvjet za štrajk. Ipak, na obostrano zadovoljstvo je proces mirenja uspješno okončan pa do štrajka nije došlo.

-Osim povećanja u tim sredinama koja će krenuti u primjenu sa 1. siječnja 2024. godine, u svim smo se jedinicama lokalne samouprave dogovorili kako ćemo tijekom 2024. godine, u okviru proračunskih mogućnosti, razgovarati i o daljnjim povećanjima plaća i ostalih primanja radnika, rekao je Puniš.

Vezano za to, zaključio je da su potpisani aneksi kolektivnih ugovora u ustanovama i sredinama gdje djeluju, odnosno u gradovima Pula, Umag, Pazin, Buzet, Vodnjan te Labinu, a do povećanja plaća došlo je i u manjim jedinicama lokalne samouprave, odnosno u općinama Fažana, Tar Vabriga i mnogim drugima gdje imaju osnovane podružnice.

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija i “Mladi u prometu”: Zatvorenici – sudionici prometnih nesreća – podijelili iskustva s učenicima

Foto MUP-ova stranica Nestali.hr

U Rijeci nestao tinejdžer iz Pule