in

U Poreču održana završna konferencija projekta EDUKOSI.TURIZAM – edukacije za osobe s invaliditetom

Foto POU Poreč

U prostorijama Društva invalida Poreč održana je završna konferencija projekta EDUKOSI.TURIZAM – edukacije za osobe s invaliditetom u turizmu na kojoj je Pučko otvoreno učilište Poreč, zajedno sa svojim partnerima; Društvom invalida Poreč, Ustanovom za obrazovanje odraslih Dante, Društvom za istraživanje i potporu Rijeka te Polidor kampom, predstavilo rezultate i dobrobiti projekta za dionike i širu javnost. 

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a započeo je u ožujku 2022. godine te završava u studenom ove godine. Cilj ovog ambicioznog projekta bio je jačanje kapaciteta nezaposlenih osoba s invaliditetom (OSI) za njihovo aktivno uključivanje na tržište rada, dok su organizacije uključene u projekt dobile priliku ojačati stručne kapacitete i povećati relevantnost svojih programa. 

Kroz projekt EDUKOSI.TURIZAM 110 nezaposlenih osoba s invaliditetom (OSI) uključilo se u besplatne radionice različitih tema, a koje su se provodile na području Istarske i Primorsko – goranske županije. Na taj su se način kroz kreativna druženja i predavanja podijelile informacije o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom te su im prenijeta stručna znanja kako da maksimalno iskoriste svoje potencijale i unaprijede svoja znanja i vještine.

Pored radioničkih edukacija za 110 polaznika priliku za besplatno obrazovanje dobilo je 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Radi se o programu obrazovanja za poslove online prodaje i digitalnog marketinga koji prati suvremeni trend poslovanja kako u turističkoj privredi tako i u ostalim djelatnostima. 

U veljači ove godine u sklopu sajma Promohotel u Poreču održano je predavanje i okrugli stol za poslodavce. Namjera je bila upoznati ih s njihovim pravnim obvezama i pravima koja ostvaruju prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom, o čemu su poslodavce informirali stručnjaci iz  Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka. U cilju afirmacije zapošljavanja sudjelovale su i udruge čiji su korisnici osobe s invaliditetom te istaknule njihovu vrijednost i mogućnosti na tržištu rada. 

Sve te korisne informacije o mjerama i postupku zapošljavanja osoba s invaliditetom mogu se pronaći na web platformi www.burzaradaosi.com koja je također razvijena u sklopu projekta. Platforma je kreirana kao spona između OSI i onih društveno odgovornih poslodavaca koji imaju namjeru zaposliti OSI te će podjednako koristiti poslodavcima u potrazi za radnicima i OSI u potrazi za zaposlenjem. Kako bi sve bilo na jednom mjestu, platforma također sadrži sučelje za prijave i objave oglasa za popunjavanje radnog mjesta te objavu životopisa za one koji traže poslove, a sve je besplatno. 

Provedbom svih spomenutih aktivnosti, Pučko otvoreno učilište Poreč u partnerstvu s brojnim relevantnim dionicima uspješno je privelo kraju još jedan projekt usmjeren na potrebe ranjivih skupina naše zajednice. 

Sve ranjive skupine, a posebno osobe s invaliditetom suočavaju se s nejednakim mogućnostima u obrazovanju i zapošljavanju, što su najvažniji uvjeti za samostalan i neovisan život. Stoga je na konferenciji voditeljica projekta Anita Pilat izdvojila kako su ovaj i svi slični projekti, kao i svaka najmanja aktivnost koji se u zajednici provodi sa sličnim ciljevima, važni za povećanje društvene osviještenosti te u konačnici doprinose kvalitetnijem i ispunjenijem životu osoba s invaliditetom i svih ostalih pripadnika ranjivih skupina, priopćeno je iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Edi Radeticchio - Foto PD Glas Istre

PD Glas Istre organizira u petak predavanje o opasnostima u planinama

Foto Istarska zimska liga u trčanju - SD Trickeri

U nedjelju počinje Istarska zimska liga u trčanju