in

U Poreču otvorena izložba Mladena Čulića „Hvalospjev ljetu“

Foto: Andi Bančić

Fotografije: Andi Bančić

„Hvalospjev ljetu“ novi je ciklus radova kojima se predstavlja Mladen Čulić, a izloženi su u Maloj galeriji porečkog Pučkog otvorenog učilišta. Izvedene u tehnici akrila na dasci ove slike/studije varijabilnih dimenzija nastajale su ovo ljeto za autorovih boravaka na Marjanu u različita doba dana (jutro, podne, predvečerja). Slikane su „in situ“, a kako se akril jako brzo suši autor se namjerno dovodio u situacije da mora reagirati brzo i u duhu krokija pokušati zadržati kratke isječke doživljaja trenutka u kojemu jest i osjećaj rada u ambijentu koji ga je kroz šetnje esencijom ljeta vraćao u prostore djetinjstva – prostore nevine igre bez pretenzija i straha od ilustrativnosti. Međutim, ovdje je uz zaigrani dječji duh prisutan i vješt crtač, a ilustrativnost u radovima ima stripovsku neposrednost prizora koja transparentno prenosi ozračje ambijenta u kojemu su radovi nastajali. Njihovi formati uglavnom odgovaraju panoramskom formatu PC ekrana. Boravak u okruženju ovih analognih slika priziva i snaži prisustvo digitalnog transfera 2D slika u 3D model. Sitni potencirani detalji (brod, patka i slično) na slikama dodatno udahnjuju život prostoru galerije u kojemu se izlažu čime je osjećaj vitalnosti i boravka unutar prizora kojeg predstavljaju dodatno osnažen, piše Toni Horvatić u katalogu koji prati izložbu.

Foto: Andi Bančić

„Aktiviranje samoga sebe kroz harmoniju (koja je preduvjet upuštanja i ključan element koji prethodi svakom angažmanu) vidim kao proces na tragu kretanja ka cjelini (ukupnosti) bez zanemarivanja detalja – želio sam se stopiti sa okolišem do mjere da me zove i izraziti emociju crtežom, svjetlom i bojom. Vidim ove slike kao početak, kao kretanje po zapuštenoj i napuštenoj stazi slikarskog poziva. Sve manje ljudi slika. Treba se danas moći usuditi slikati. Osjećaj zadovoljstva koji imam dok slikam budi snažne ekspresije koje pune energijom, a same su po sebi snažan primopredajnik autoru što na neki način oslobađa. Stvara se svojevrsni domino efekt koji stalno vuče naprijed. To je sjajan osjećaj koji me ovo ljeto preplavio zadovoljstvom“, kazao je autor.

Foto: Andi Bančić

Porečkoj publici predstavili su ga u četvrtak navečer na inauguraciji izložbe ravnateljica i voditelj likovnih djelatnosti u POU-u Snježana Radetić i Sebastijan Vojvoda, a izložbu je službeno otvorila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Izložba se može razgledati do 21. listopada u radno vrijeme galerije, od 10 do 12 i od 17 do 20 sati. Nedjeljom i praznikom zatvoreno.

Lions klub Poreč

Lionsi donirali azil za životinje „Happy end“ u Pazinu

Poreč: Prikupljeno 75 doza krvi