in

U Puli obilježena 165. obljetnica rođenja NIKOLE TESLE

Na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, rođen je veliki izumitelj Nikola Tesla, a 165. obljetnica njegova rođenja prigodno je obilježena u Huguesovu parku, u Puli, u organizaciji SKDI Nikola Tesla Pula. U ime Istarske županije cvjetni aranžman ispred spomenika Nikole Tesle položili su pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac te saborski zastupnik Marin Lerotić.

Obraćajući se okupljenima, pročelnik Ivan Glušac pozdravio je prisutne u ime istarskog župana Borisa Miletića i u ime Istarske županije te je naglasio da je Nikola Tesla najveći hrvatski znanstvenik i jedan od najznačajnijih znanstvenika u ukupnoj povijesti ljudske civilizacije, izumitelj izmjenične struje i elektromagnetskog motora i još na stotine patenata. Nikola Tesla je jedini slavenski znanstvenik po kojem ime nosi mjerna jedinica u fizici, ona za magnetsku indukciju.

– Tesla je bio čovjek visokih moralnih načela, koji je zbog principa znanstvene pravde odbio Nobelovu nagradu. Bio je ponosan na svoje srpsko porijeklo i hrvatsku domovinu, a svojim životnim putem dokazao je da mladić iz malog ličkog sela može osvojiti cijeli svijet. Zbog svega toga, Tesla je naš ponos i trebao bi biti uzor i misao vodilja našim mladima, kazao je pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.

Obljetnici su prisustvovali i predsjednik SKDI Nikola Tesla Pula Milan Čubrilo, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te predsjednik Koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine u Istarskoj županiji Milan Rašula.

Izvor Istarska županija

Emma Berta Bočkor izborila nastup na Europskom prvenstvu u Finskoj

Objavljeno u kojim je sve gradovima u Hrvatskoj već zabilježena zaraza deltom