in

U srijedu kratkotrajni predah, a zatim potop

Photo: Srećko Niketić/PIXSELL

DHMZ upozorava na moguće problemu prometu i poplavljivanje nekih riva

Srijeda nam donosi kratkotrajni predah od meteoroloških neprilika, a zatim slijedi iznimno obilna kiša. Prognostički modeli su složni – drugi dio tjedna donosi ekstremno obilnu kišu duž cijelih Dinarida. Pritom u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru može pasti više od 200 mm, dok će prema jutrošnjim modelima vrlo obilnih količina biti i u Istri, ponegdje i 100-tinjak mm, piše Istramet.

Nakon kraće epizode “normalnijih” temperatura, zajužiti će uz naglo zatopljenje, stoga će kiša padati i u gorju. Međutim, već u subotu s hladnom frontom slijedi zahladnjenje uz spuštanje snježne granice ispod 800 metara, a ponegdje i malo niže.

Iako povremeno na društvenim mrežama spominjemo mogućnost manjih snježnih iznenađenja u subotu, čini se kako će slabljenje oborina u kombinaciji s burom ipak smanjiti takvu mogućnost na minimalnu. Ipak, susnježica u središnjoj Istri ne bi nas trebala iznenaditi.

Drugi dio vikenda i početak idućeg tjedna prema svemu sudeći ponovno nam donose sunčanije, ali i osjetno hladnije vrijeme s burom. Međutim, dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku, pošto je novo zatopljenje s kišom na vidiku već sredinom tjedna. Kišna sezona tako će se u punom jeku nastaviti i u prvom dijelu prosinca uz poprilične temperaturne oscilacije, piše Istramet.

DHMZ – Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, 29. studenoga 2023., već s četvrtkom (30. studenoga 2023.) uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime – i obilnija oborina. Zbog jakog i olujnog juga 30. studenoga 2023. te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva.

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.

Hidrološka situacija

Izražene oborine koje će već u četvrtak (30. studenoga 2023.) započeti obilnom kišom u Sloveniji te na područjima Istre i Rijeke, zatim Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja (Kupa, Sava, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Sutla, Krapina…).

Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava 2. prosinca 2023., kao i Sava u Zagrebu. Manji, bujični vodotoci će brzo reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije npr. Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika. (DHMZ)

Foto OŠ V. Nazora Vrsar učenici

Vrsarski mali odbojkaši srebrni na međuopćinskom natjecanju

Foto Pixabay - Ilustracija

Zeleni filmski vikend u Istri – Prijavite se na radionice!