in

Zeleni filmski vikend u Istri – Prijavite se na radionice!

Foto Pixabay - Ilustracija

Tijekom „Zelenog filmskog vikenda“ istražuju budućnost održivog snimanja u europskom kontekstu te kako najnovije politike i smjernice oblikuju put prema održivijoj praksi u filmskoj industriji.

U Pazinu će se 2. i 3. prosinca 2023., uz pomoć stručnjaka i stručnjakinja za “održivo snimanje” („green filming“), upoznati s razvojem trendova, primjerima uspješnih implementacija održivih praksi u filmskoj produkciji te istražiti kako europska filmska industrija može postati globalni predvodnik u stvaranju održivije i odgovornije umjetnosti. Sada, više nego ikad prije, održivo snimanje nije samo trend, već nužnost za budućnost filmske industrije koja želi ostaviti pozitivan i dugotrajan trag u svijetu umjetnosti i okoliša.

U uvjetima sve veće fokusiranosti na održivost, nove europske politike u “green filmingu” ne samo da mijenjaju pravila igre u filmskoj industriji, već i oblikuju način na koji se financiraju filmski projekti. Ova transformacija otvara vrata inovativnim pristupima u modelima financiranja te postavlja održivost kao ključnu komponentu prilikom evaluacije i odobravanja projekata.

Pozivamo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje na događanja prijave putem poveznice:

ZELENI FILMSKI VIKEND U ISTRI

Ukratko o događanjima:

SHORT & SWEET (and GREEN): RADIONICA (KONCEPTUALIZACIJE) KRATKOG FILMA

Voditelji radionice: Marin Lukanović (producent i redatelj, udruga Filmaktiv) i Morana Ikić Komljenović (producentica i redateljica, Little Red Dot)

Ova cjelodnevna iskustveno-edukacijska radionica uključuje: idejnu razradu kratkog igranog ili dokumentarnog filma, razradu skice tritmenta i osnovno postavljanje glavnih elemenata scenarija (s posebnim naglaskom na zelene teme i načine njihove inkluzije u sadržaj). Posebna cjelina radionice bit će posvećena razvoju distributivne strategije i identifikaciji distributivnog potencijala zamišljenog projekta.

PANEL “ZELENO IZA UGLA – IZAZOVI I PRILIKE ODRŽIVE FILMSKE PRODUKCIJE”

Panelisti: Martina Petrović (voditeljica DKE – Ured MEDIA Hrvatske), Linnea Merzagora (Green Film & Trentino Film Commission), Marin Lukanović (producent i redatelj, udruga Filmaktiv) i Morana Ikić Komljenović (producentica i redateljica, Little Red Dot).

Osnovni cilj panela jest predstaviti abecedu održive audiovizualne produkcije, ali i kulturne proizvodnje općenito, osvrnuti se i predstaviti sustav implementacije zelenih principa kroz program Kreativne Europe – MEDIA, uz predstavljanje mogućnosti financiranja zelene proizvodnje, a predstavit će se i izravna iskustva stručnjaka s edukacijom i implementacijom zelenih postupaka u produkciji i kinoprikazivaštvu audiovizualnih djela.

ODRŽIVO SNIMANJE (GREEN FILMING) je pristup ekološkoj održivosti u audiovizualnim produkcijama. “Green filming” je inicijativa koja potiče ekološku održivost u audiovizualnim produkcijama. Pokrenuta je od strane Trentino Film Commission (Italija) i prihvaćena je od strane mnogih drugih regionalnih i nacionalnih fondova na europskoj razini. “Održivo snimanje“ predstavlja alat poznat kao Sustav ocjenjivanja “Green Film”, osmišljen kako bi potaknuo producente filmskih i TV formata da rade na ekološki prihvatljiv način. To je certifikacijska oznaka koja potvrđuje ekološku održivost audiovizualnih produkcija, a ujedno se radi o mreži europskih partnera koji surađuju kako bi implementirali strategije i alate za održivu filmsku produkciju.

Projekt “Zeleni filmski vikend” dio je programa “Distribute this-GREEN EDITION” kojeg provodi Little Red Dot, uz financijsku podršku Grada Rijeke, HAVC-a-Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u projektu su udruga Filmaktiv, Desk Kreativne Europe – Ureda MEDIA, IKA-Istarska kulturna agencija i Istarski filmski ured, uz gostovanje Green Filma i Trentino Film Commissiona. Tehničku podršku partnerski pruža Pučko otvoreno učilište Pazin.

ne diraj

U srijedu kratkotrajni predah, a zatim potop

Foto Žminjske mažoretkinje

Mažoretkinje iz srca Istre nižu nagrade na velikim natjecanjima: Svjetska srebra čuvaju se u Žminju