in

U srijedu prometna akcija – kontrolirat će se uporaba mobitela i pojasa

Foto MUP

Postaja prometne policije Pula će u srijedu, 29. srpnja, provesti prometnu akciju „Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Ističemo kako je distrakcija detektirana kao ubojica u prometu. Njezin najčešći oblik je nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja kojima se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, stoga će policijski službenici 29. srpnja 2020. u vremenu od 9 do 14 sati na području Pule provesti prometnu akciju „Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja.

Tijekom prvih 6 mjeseci Postaja prometne policije Pula-Pola zabilježila je 168 prometnih nesreća, što je 33% manje u odnosu na usporedno razdoblje 2019. kada je zabilježena 251 prometna nesreća. U prometnim nesrećama stradalo je 80 osoba, što je 29% manje od usporednog razdoblja 2019. kada je stradalo 112 osoba, od toga; 3 osobe su smrtno stradale (2 smrtno stradala vozača nisu koristila sigurnosni pojas), 11 osoba zadobilo je teške a 66 osoba lake ozlijede.

Tijekom navedenog razdoblja policijski službenici utvrdili su 6266 prekršaja iz Zakona o sigurnosni prometa na cestama, od kojih 858 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (7% više u odnosu na usporedno razdoblje 2019. kada je utvrđeno 800 prekršaja), te 1110 prekršaja nepropisne uporabe mobilnih uređaja (4% više nego 2019. kada su utvrđena 1063 prekršaja), priopćila je PU istarska.

Prvi put u Hrvatskoj: Program osposobljavanja za instruktora u auto i karting sportovima

Prvi put u Hrvatskoj: Program osposobljavanja za instruktora u auto i karting sportovima

VRSAR: Pri kraju reciklažno dvorište u Gradini - Uskoro tehnički pregled

VRSAR: 30. srpnja druga tribina za projekt izgradnje reciklažnog dvorišta