in

U suradnji s Nijemcima: U Istri počela prva obuka policajaca iz zemalja zapadnobalkanske rute koji će čuvati vanjsku granicu EU

Hrvatska policija nastavljati jačati međunarodne odnose s partnerima u regiji te osobito sa Saveznom policijom Savezne Republike Njemačke

U Valbandonu je danas svečano otvorena prva ovogodišnja obuka policijskih službenika ”Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici Europske unije: Učinkovitost uz visoke etičke standarde – Obuka nadzora kopnene granice uz njegov utjecaj na ljudska prava”. Riječ je o obuci koja je rezultat suradnje Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao nositelja projekta i Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke kao partnera, a održava se uz financijsku i tehničku potporu Frontexa. 

Svečanom otvaranju nazočili su pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Savezne policijske akademije SR Njemačke Janko von Tiesenhausen te časnik za vezu Savezne policije SR Njemačke Uwe Dietrich

”Drago mi je što po prvi puta među polaznicima imamo i sve predstavnike zemalja nečlanica Europske unije koje se nalaze na zapadnobalkanskoj ruti kretanja migranata. Uz hrvatske i nizozemske policijske službenike, s nama su tako ovdje i policijski službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije”, istaknula je pomoćnica načelnika Mirjana Abramović.

Naime, kako je zapadnobalkanska ruta i dalje jedna od najaktivnijih migracijskih ruta kroz koje migranti ilegalno ulaze u Europsku uniju, ključno je ojačati spremnost i znanje svih pripadnika granične policije, i u zemljama članicama i u nečlanicama Europske unije, uz poseban fokus na zaštitu ljudskih prava i postupanje s ranjivim skupinama.

”Ovo je prva od tri obuke koje planiramo ove godine. Druga će se održati u ožujku, a treća u svibnju te će nam se tada pridružiti i predstavnici Srbije kao još jedne države na zapadnobalkanskoj ruti”, rekla je Abramović i napomenula kako je naglasak na komunikaciji i suradnji unutar i između timova.

”Timski rad zahtijeva zajednički napor u kojemu svaki član preuzima odgovornost za uspješnost tima, a ne samo za svoj vlastiti rad. Samo zajedničkim radom može se ostvariti zajednički cilj, a to je zaštita vanjske granice Europske unije, uz bezrezervno uvažavanje ljudskih prava”, istaknula je pomoćnica načelnika Policijske akademije. 

Kako je naglasio predstavnik Savezne policijske akademije Janko von Tiesenhausen, kroz ovu obuku osnažit će se regionalna suradnja, koja je ključna za uspješno suzbijanje nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta te zaštitu izbjeglica i ranjivih skupina migranata.

”Obuke će se uglavnom bazirati na praktičnim vježbama uz aktivno vođenje trenera, stručnjaka za nadzor granice i zaštitu ljudskih prava, što omogućuje usvajanje znanja u izravnoj vezi sa situacijama s kojima se granična policija svakodnevno susreće”, pojasnio je von Tiesenhausen. 

Program obuke, koji je osmislila hrvatska policija uz potporu njemačke, pohvalio je i njemački časnik za vezu Uwe Dietrich, koji je istaknuo kako je obuka prigodan nastavak sastanka koji su prošlog tjedna u Zagrebu održali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović i savezni ministar unutarnjih poslova, graditeljstva i domovine SR Njemačke Horst Seehofer, a koji su se složili da je jedno od bitnijih područja suradnje dviju država upravo zaštita vanjskih granica Europske unije.

Važnost zajedničke zaštite granica i suradnje među zemljama u regiji istaknuo je i načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, koji se prisutnima obratio u ime glavnog ravnatelja policije.

”Aktualna balkanska ruta kretanja migranata pred policiju postavlja poseban izazov te je nužno standardizirati postupke kako bi ta suradnja bila što uspješnija, pogotovo u dijelu poštivanja i zaštite ljudskih prava te postupanja prema ranjivim skupina”, naglasio je načelnik Kirin. 

Ovotjedna obuka provodi se uz angažman Uprave za granicu, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, Policijske uprave istarske, Službe za razvoj policijskog obrazovanja i Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije te Savezne policijske akademije SR Njemačke iz Lübecka. Kroz nju Ministarstvo unutarnjih poslova osnažuje svoju ulogu edukacijskog lidera u regiji, a Policijska akademija još jedanput se potvrđuje kao najaktivnija partnerska akademija Frontexa.

Ono što je također bitno napomenuti je da time Republika Hrvatska  jača i međunarodne odnose s partnerima u regiji te osobito sa Saveznom policijom Savezne Republike Njemačke, kojoj će ove godine predati predsjedanje Vijećem Europske unije, priopćila je Policijska uprava istarska.

Foto: PU istarska 

Mali novigradski stolnotenisači nisu imali sreće u Puli

POMOĆ ŠAPICAMA: Humanitarni kviz za Udrugu za zaštitu životinja Snoopy