in

U utorak prometna akcija ”Sigurnosni pojas – KLIK za život”

Prometna policija u utorak provodi preventivnu akciju te poziva građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom

U utorak, 9. ožujka od 9 do 11 sati, Postaja prometne policije Pula provest će preventivnu prometnu akciju ”Sigurnosni pojas – KLIK za život”.

Tijekom provođenja ove preventivne aktivnosti policijski službenici kontrolirat će korištenje sigurnosnog pojasa te će vozačima i putnicima u vozilima ukazivati na važnost njegovog korištenja u cilju zaštite i smanjivanja mogućnosti zadobivanja ozljeda u slučajevima naglog zaustavljanja ili udara vozila u neku prepreku. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa, a dijelit će im i promidžbeni materijal.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje, odnosno izbjegavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen u uputama proizvođača.

Istraživanja pokazuju kako više od polovice vozača i putnika u vozilima ne koristi sigurnosni pojas, čime krše propise ali i ugrožavaju svoju sigurnost. Na području Postaje prometne policije Pula-Pola od sedam smrtno stradalih osoba tijekom 2020. godine, četiri osobe su stradala u svojstvu vozača osobnog automobila, a od njih čak troje nije koristilo sigurnosni pojas.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.

Bez vode 9. ožujka dio Vrsara i Višnjana

U Istri cijepljeno skoro 12.000 ljudi: “Pripremamo se za početak predsezone”