in

U Žminju postavljena punionica za električne bicikle a bike point u mjestu Cere

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Žminju, predstavljena je punionica za električne bicikle i bike point u mjestu Cere. Konferenciji su prisustvovali Lenka Šajina, direktorica TZO Žminj, načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, Denis Ivošević direktor TZ Istarske županije i Nada Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istraske županije.

Punionica za električne bicikle postavljena je u centru Žminja,  između nogometnog i dječjeg igrališta. U sklopu punionice za četiri bicikla nalazi se informativna tabela sa biciklističim stazama Žminjštine, zračni kompresor za gume te stalak s osnovnim alatom za popravak bicikala. E-bike punionica vrlo je važan objekt i referentna točka za sve turiste i posjetitelje koji sve više obilaze turističke destinacije e-biciklima radi njihove praktičnosti. E-bike je relativno jeftin prijevoz i vrlo ekološki prihvatljiv.

Osim u centru Žminja, bike point postavljen je u mjestu Cere. Na toj lokaciji nalazi se  infomativna tabela s ucrtanim biciklističkim stazama Žminjštine, stup s osnovnim alatom za popravak bicikala, zračni kompresor za gume te stalak za četiri bicikla.

Informativna tabela osim ucrtanih biciklističkih staza nudi i QR kod za pristup virtualnoj šetnji po mjestu Cere i ulazak u unutrašnjost crkve sv. Mateja. Bike point postavljen je nedaleko trgovine i caffe bara, a na samo 2 km nalazi se špilja Feštinsko kraljevstvo koja se ističe svojom prirodnom ljepotom podzemlja, ali i idiličnom krajoliku.

Uređenje punionice u Žminju i bike point Cere financirano je sredstvima TZ Općine Žminj, uz pomoć Općine Žminj, TZ Istarske županije, Upravnog odjela za turizam Istarske županije i partnera UTE – Uljanik TESU Elektronika d.o.o. – Go2bike, pulskog proizvođa punionice električnih bicikala. TZ Općine Žminj je projekt punionice kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda specijalnih interesa na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, kojeg je Upravni odjel za turizam Istarske županije raspisao u ožujku 2021. godine, a za isti joj je odobreno 10.000,00 kn. Ukupna vrijednost investicije u Žminju i mjestu Cere vrijedna je  58.750,00 kn.

“Istarska županija putem upravnog odjela za turizam svake godine objavljuje javni poziv Program potpore projektima i manifestacijama na turistički manje razvijenom području, gdje spada i Žminj u cilju ravnomjernog turističkog razvoja Istre i jačanje selektivnih oblika turizma, u ovom slucaju cikoturizma. Tim putem podrzali smo Žminjski projekt postavljanja e bike punionica koje podizu razinu kvalitete ponude cikloturizma te ujedno pozivaju da se Istra istrazi putem ebike, zajedno sa svim svojim sadržajima poput enogastronomije, prirodne, kulturne i povijesne baštine, a sve to pod okriljem održivog razvoja turizma, te inzistiranja na zelenim principima.” navela je pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković. 

„Cikloturizam zadnjih godina uvelike popunjava pred i post sezonu. A mi nastojimo poboljšati kvalietu boravka naših gostiju, te se na ovaj način povezati s ostalim destinacijama koje pružaju istu uslugu“ istaknula je Lenka Šajina direktorica TZO Žminj te dodala kako je odluka za upotpunjavanjem usluga za bicikliste vrlo logičan i važan korak u podizanju kvalitete turističke ponude Žminjštine.”

Napomenimo da Žminj ima 3 ucrtane biciklističke staze ukupne duljine oko 60 kilometara, a detalje istih možete potražiti na linku službene mrežne stranice Turističke zajednice općine Žminj: http://www.tzzminj.hr/index.php/aktivnosti/biciklisticke-staze .

Staza 653/Žminjka duga je 23 kilometara sa startom kod Kule. Možemo reći da je srednje težine i obilazi osam mjesta Žminjštine. Tako se prolazi Tomišićima, Modrušanima, Debeljuhima, Kršanci, Krničarima, Križanci, Jurićima i Laginjima. Zatim je vrlo interesantna Žminj – Feštini 24 kilometara duga staza, srednje težine koja nas vodi  sve do Feštinskog kraljevstva gdje možete zaviriti u carstvo podzemlja i divote jame u centralnoj Istri. Treća, najlakša staza naziva Rumenija kružna je i vrlo jednostavna staza. Na putu nas dočekuje Žminjska šuma, idealna za biciklističke vožnje kao zaštita od sunca. Staza prolazi pokraj Klenovice, lokve koju mještani od davnina zovu Jezero ljubavi.  

Nakon konferencije Ivan Zohil, zamjenik predsjednika Biciklističkog kluba Žminja zahvalio se Općini Žminj i Turističkoj zajednici Općine Žminj na poboljšanju biciklističke infrastrukture te predstavio ukratko aktivnosti biciklističkog kluba. “Ovo će zasigurno pomoći u privlačenju biciklista na područje Općine Žminj. Mi kao BK Žminj i dalje ćemo promovirati biciklizam i poticati njegov razvoj. Trenutno klub ima 50 članova od čega 15tak djece mlađih od 16 godina. Posebno se ponosimo što skoro svaki mjesec imamo zajedničke vožnje članova. Također, imamo i nekoliko članova koji se natječu u brdskom biciklizmu. Ove godine je u planu organizirati biciklijadi povodom Bartulje te gastro biciklijadu gdje se mogu kušati ukusni proizvodi žminjskih OPG-ova te pozivamo sve bicikliste da prate našu Facebook stranicu za sve novosti vezane uz biciklijade” istaknuo je Zohil.

Žminjska štuorija srijedom – Besplatno razgledavanje uz vodiča

POREČ: Otvara se izložba linoreza OŠTRIM NA MEKO