in

UKUPNO 481: 546 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici jutros zahvalio je medijima što izvještavaju o aktivnostima Stožera.

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, rekao je ministar Vili Beroš, što je zajedno sa stanjem jučer u 16 sati ukupno 63 novoboljela. Ukupno je u našoj zemlji potvrđen 481 slučaj zaraze, a na respiratoru je 14 pacijenata.

– Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Iznio je podatke da je trenutno u Hrvatskoj ukupno 18.601 ljudi u samoizolaciji, intenzivno se epidemiološki nadzire 2.437 kontakata, a u samoizolaciji je i 546 zdravstvenih djelatnika.

– Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

– Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

– Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

Ministar Beroš jučer je bio u Osijeku.

– U Osijeku smo utvrdili da nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika. Nekad u hitnim slučajevima se ne stigne obaviti dijagnostika, pa zdravstveni djelatnici postupaju riskirajući i svoje zdravlje kako bi pomogli pacijentima, rekao je Beroš.

Kakva je bila klinička slika muškarca iz Istre koji je preminuo od koronavirusa?

– Inspekcija je postupala odmah istog dana. Ono što je meni poznato, klinička slika nije bila ozbiljna, no epidemiolog je preporučio hospitalizaciju i čak pozvao sanitetski prijevoz, no nakon intervencije obitelji je stopiran. No, izjave se još uvijek uzimaju, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. To je osnovni mehanizam kojim možemo zaustaviti širenje epidemije, poručio je Beroš.

Kazna za vožnju bez propusnice čak 30.000 kuna

ISTRA: Uvedeno dežurstvo 0-24 zbog koronavirusa