in

UKUPNO 481: 546 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji

Nacionalni stožer/Foto Jutarnji.hr

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici jutros zahvalio je medijima što izvještavaju o aktivnostima Stožera.

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, rekao je ministar Vili Beroš, što je zajedno sa stanjem jučer u 16 sati ukupno 63 novoboljela. Ukupno je u našoj zemlji potvrđen 481 slučaj zaraze, a na respiratoru je 14 pacijenata.

– Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Iznio je podatke da je trenutno u Hrvatskoj ukupno 18.601 ljudi u samoizolaciji, intenzivno se epidemiološki nadzire 2.437 kontakata, a u samoizolaciji je i 546 zdravstvenih djelatnika.

– Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

– Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

– Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

Ministar Beroš jučer je bio u Osijeku.

– U Osijeku smo utvrdili da nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika. Nekad u hitnim slučajevima se ne stigne obaviti dijagnostika, pa zdravstveni djelatnici postupaju riskirajući i svoje zdravlje kako bi pomogli pacijentima, rekao je Beroš.

Kakva je bila klinička slika muškarca iz Istre koji je preminuo od koronavirusa?

– Inspekcija je postupala odmah istog dana. Ono što je meni poznato, klinička slika nije bila ozbiljna, no epidemiolog je preporučio hospitalizaciju i čak pozvao sanitetski prijevoz, no nakon intervencije obitelji je stopiran. No, izjave se još uvijek uzimaju, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. To je osnovni mehanizam kojim možemo zaustaviti širenje epidemije, poručio je Beroš.

Kazna za vožnju bez propusnice čak 30.000 kuna

Kazna za vožnju bez propusnice čak 30.000 kuna

POREČ: Dvije improvizirane ambulante postavljene kod Doma zdravlja

ISTRA: Uvedeno dežurstvo 0-24 zbog koronavirusa