in

Ulaganja u sustav zaštite od požara: Umaška vatrogasna zajednica na samom vrhu – u 2 godine uloženo 5 milijuna kuna

U Umagu su jučer na konferenciji za medije predstavljene brojne aktivnosti na području sustava zaštite od požara te nova vozila i oprema Područne vatrogasne zajednice Umag.

“Kako bismo išli u korak s vremenom, odnosno novim izazovima s kojima se suočavamo, samo u posljednje 2 godine nabavili smo sredstva i opremu najviše kvalitete. Kao prvi u Hrvatskoj, nabavili smo vozilo-autocisternu vrijednosti 1.800.000 kuna koja služi za prijevoz pitke vode i vode, a opremljena je dodatnom opremom  u vrijednosti 100.000 kuna – ljestve sastavljače, uređaj za nad tlačno ventiliranje prostorija, cijevi i košare za transport, komplet vatrogasne armature (mlaznice, razdjelnice, hidrantski nastavci, ključevi), izolacijski aparati, aparati za početno gašenje, mehaničarski i dimnjačarski alat te motorne pile.

Umag je odnedavno bogatiji i za Ford Ranger, pick up, nadograđen s aluminijskom konstrukcijom, vrijednosti  320.000 kuna, koje služi kao malo tehničko vozilo te je opremljeno akumulatorskim alatom za tehničke intervencije u prometu, nosilima i daskama za imobilizaciju unesrećenih osoba, sustavom zračnih jastuka za podizanje tereta i kompletom za stabilizaciju vozila, kao i raznim baterijskim alatom i termo kamerom. Nadalje, nabavljeno je i terensko vozilo Toyota Land Cruiser, u vrijednosti od 505.000 kuna, koje služi kod intervencija traganja i spašavanja. Ujedno, tu je i Ford Ranger, pick up, opremljen s modulom za gašenje požara u vrijednosti  330.000 kuna.

Ulaganja su obuhvatila i nabavu osobne zaštitne opreme u vrijednosti 500.000 kuna (kacige za strukturne požare, kacige za šumske požare, interventna odijela za strukturne požare, odijela za šumske požare, odijela za potrage), razne opreme kao što su pile, pumpe, puhalice, reflektori, uređaji za mjerenje koncentracije plinova i para, uređaj za nad tlačno ventiliranje, uređaji za komunikaciju i dr., u vrijednosti od cca 200.000 kuna, servis auto-ljestvi u vrijednosti od 800.000 kuna, jastuk za spašavanje sa visina do 25 metara, vrijednosti 100.000 kuna, te je na veliko oduševljenje djelatnika i građana u vatrogasnu obitelj stigao i potražni pas Brixi.

Ako imamo u vidu vrijednost naprijed navedenih vozila i opremu, razvidno je da je PVZ Umag za razvoj vatrogastva u posljednje dvije godine uložila više od 5.000.000 kuna.

Naravno da nije iscrpljen konačan popis uloženog truda i financijskih sredstava, jer su navedena samo sredstva i oprema veće vrijednosti, ali da bi sve to funkcioniralo potrebno je redovito održavati i servisirati ovu inače skupu opremu i sredstva.

U PVZ-u  su svjesni da je čovjek, odnosno vatrogasac, okosnica i najvažniji dio sustava zbog čega se ulažu značajna sredstva u stalno stručno usavršavanje i osposobljavanje kako profesionalnih tako i dobrovoljnih vatrogasaca, za plaće iznad minimalnog financijskog standarda kao i pomlađivanje javne vatrogasne postrojbe. Tako su Gradovi i Općine u ovoj, 2019. godini, za rad JVP Umag u svojim proračunima osigurali dodatnih 2.336.500,00 kn iznad minimalnog financijskog standarda, koji iznosi 4.284.905,00 kn.   Valja napomenuti da su upravo u tijeku kolektivni pregovori sa sindikatom, u kojima će naši Gradovi i Općine razmotriti mogućnosti povećanja plaća i ostalih materijalnih prava radnika JVP Umag od iduće godine.

Naprijed spomenuta ulaganja u sredstva, opremu i ljudske potencijale odnose se uglavnom na JVP Umag, međutim PVZ Umag jednaku pažnju posvećuje i DVD-ima. Tako se 55% od ukupnih financijskih sredstava koja za rad PVZ-a izdvajaju Gradovi i Općine uplaćuje na račun svakog pojedinog DVD-a, koji zatim samostalno odlučuju o nabavi potrebnih sredstava i opreme. Namjera nam je u što skorije vrijeme poboljšati prostorne i druge uvjete rada DVD-a, jer bi se samim tim poboljšali uvjeti za dislocirani rad JVP-a tijekom cijele godine, a sve u cilju ravnomjernog pokrivanja zone odgovornosti PVZ-a, skraćivanja vremena potrebnog za intervenciju i preventivnog djelovanja.

Ma koliko bili kadrovski i materijalno opremljeni sami vatrogasci nisu dovoljni za sprečavanje i otklanjanje opasnosti od velikih požara otvorenog prostora i drugih mogućih ugroza, nego nam je u tome potrebna pomoć i suradnja svih naših građana. Zato apeliramo na odgovorno ponašanje, prije svega izbjegavanje paljenja otvorene vatre, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, prethodnom ishođenju dozvole za spaljivanje korova i slično u vremenu izvan požarne sezone i izbjegavanje svih drugih postupaka i ponašanja koji mogu dovesti do ugrožavanja ljudi, životinja i imovine u većem opsegu te pravovremenu dojavu o svim mogućim ugrozama na broj 193, ili na jedinstveni europski broj 112.

Moramo primijetiti da i sami građani sve više uviđaju potrebu provedbe protupožarnih mjera čemu svjedoči veliki broj zahtjeva za izdavanje dozvola za paljenje vatre na otvorenom, kojih se izda oko 3.000 godišnje.

Djelatnici JVP Umag redovito obilaze gospodarske subjekte koji se bave djelatnostima vezanima za povećani rizik od požara i eksplozije, upoznaju se s radnim i tehnološkim procesima u njihovim objektima, a sve su češći pozivi na suradnju od strane pojedinih gospodarskih subjekata, za organizacijom zajedničkih vježbi i slično.

Posebno dobru suradnju PVZ ostvaruje sa Hrvatskim šumama, i to u dijelu međusobnog obavještavanja, probijanja i izgradnje šumskih protupožarnih  prosjeka i njihovom održavanju te zajedničkim akcijama na sanaciji nelegalnih odlagališta otpada. Tako su HŠ u zadnje dvije godine na području Kanegre izradile nove, kvalitetne protupožarne prosjeke te pomladile šume. Grad Umag je uredio nove protupožarne prosjeke Sv. Nikola-Vilanija, Vilanija-Lokvini, Vilanija kamenolom, na području Oprtlja probijeni su novi putevi-prosjeci Gradinje-Sv. Lucija, Čepić-Škarlići. Prevenciji požara pomažu osmatračnice HŠ na Markovcu i Sv. Juraju.

Iz svega navedenog evidentno je da PVZ sa svoje strane ulaže maksimalne napore u otklanjanju uzroka, obuci i opremanju snaga za brz i učinkovit odgovor na moguće ugroze, ali nam je u tome potrebna vaša pomoć.

Zato pozivamo sve naše sugrađane da se pridruže ovom plemenitom i društveno korisnom pozivu učlanjenjem u jedno od naših dobrovoljnih vatrogasnih društava te da daju svoj doprinos u provedbi preventivnih aktivnosti, priopćeno je iz Grada Umaga.

NOVIGRAD: U požaru kuhinje nema ozlijeđenih

POREČ: STREET ART FESTIVAL startao house partyjem DJ-a Tonija Ter Wondera