in

POREČ: STREET ART FESTIVAL startao house partyjem DJ-a Tonija Ter Wondera

Street art Poreč, festival ulične umjetnosti koji tematizira grad te spaja zabavu i umjetnost, startao je sinoć i trajat će do 27. kolovoza.

Klasični house ritmovi DJ-a Tonija Ter Wondera, ambijentalna rasvjeta Visualia grupe, dobro raspoložena i vrlo brojna publika – sve je bilo spremno za odlična provod u samom srcu porečke starogradske jezgre. Toniju ter Wonderu, zahvaljujući brojnim uspješnim nastupima kojima je oduševio vodeće ljude elektroničke glazbene scene, Ibiza je ove godine postala drugi dom. Netom nakon što je nastupio na velikom hrvatskom festivalu uz najveća imena house glazbe, u velikom stilu vratio je klasične house ritmove u naš grad.

Sinoćnje otvorenje bilo je pravi uvod u program ovogodišnjeg Street arta koji osluškuje ritam grada, ali mu ga i daje. Ritam glazbe, plesnih koraka, poezije, tipkanja pisaćeg stroja…

Zvuk elektroničke glazbe pratit će Poreč i danas, 23. kolovoza. Stephanie Prekali svojim će putujućim DJ-setom, takozvanom Karijolom – putujućom dušom, pronositi gradom dobar ritam i njime ujedno najaviti događaj koji će uslijediti na glavnom Trgu slobode. Ondje će Bosnyak izvesti svoj elektronički glazbeni performans uz kulisu dobro poznate središnje skulpture i vrevu brojnih prolaznika uvesti u glazbu vlastite produkcije pripremljene za taj specifičan trenutak. Isti će dan svojim nastupom Poreč razigrati Paula Ribić, mlada i vješta performerica hulahupa, i uz more izvesti jedan od svojih atraktivnih nastupa kojima je pretprošle godine dospjela u polufinale popularnog televizijskog šoua i u kojima vrti i do trideset obruča istovremeno.

Istog se dana za publiku Street arta otvara nova lokacija, prilagođena posebno za prilike festivala te koja pruža sasvim drugačiji doživljaj grada. Naime, festival će ove godine imati svojevrsno art-utočište na prostoru bivšeg bara Roxy i prostora ljetnog kina, osmišljenog kao alternativan prostor za opuštanje i neopterećeno druženje na otvorenom uz svakodnevno nove vizualne, glazbene i ostale performanse te posebnu programsku ponudu. Taj će prostor, takozvani Roxy Artičok, biti aktivan od petka do ponedjeljka u vremenu od 20 sati do ponoći te građanima i svima željnima originalnijeg doživljaja porečke produkcije pružiti poseban užitak. Roxy Artičok funkcionirat će prema principu „radova u tijeku” te će se na licu mjesta producirati najrazličitiji performansi izvan zaključenog programa, poput Disperzija Alexa Brajkovića, instalacije magle, vjetra i zvuka.

Subota, 24. kolovoza započinje jutarnjim nastupima Paule Ribić i hodača na štulama na gradskoj tržnici, a najaktivnija lokacija toga dana bit će upravo Trg slobode. Ujutro će već tradicionalno nastupiti dječji puhački orkestar Porečki delfini, dok se za večer pripremaju čak dvije pozornice. Jedna će ugostiti splitski Kam Hram s dvjema atraktivnim predstavama – kabaret uz ples, akrobatiku i razne cirkuske discipline te suvremenog cirkusa uz kombiniranje tehnike na zračnom obruču sa zvučnim improvizacijama prilagođenima pokretima tijela. Drugu će pozornicu zauzeti poznati i neizostavni porečki USB sa svojom predstavom suvremene umjetnosti plesa. U Roxy Artičoku taj se dan, između ostaloga, otvara izložba plakata skupine autora, Jazz 2019., koji su predstavljali koncerte ovogodišnjeg 24. Jazza u lapidariju.

Sljedeći dan, 25. kolovoza ponavlja spektakularne izvedbe Kama Hrama za one koji su ih dan ranije propustili, dok donosi i nove tipove događaja i performansa – na šetalištu Lungomare otvorit će se izložba akademskih aktova kojima slikar Dario Raffaele Orioli prikazuje izvorište svog umjetničkog rada i kreativnih procesa. Istog će dana u lapidariju svestrana umjetnica Ane Paška, poznata po svom autentičnom vokalnom i vizualnom izričaju, održati glazbeni performans Improvizije, u kojemu će na sebi svojstven način s publikom podijeliti svoju poeziju i crtice iz života, upotpunjujući ih glazbom nekoliko instrumenata.

U ponedjeljak, 26. kolovoza mladi čakovečki pjesnik Matko Abramić izvodit će poetski performans Reci mi riječ i reciklirat ću ti pjesmu. Autor će u udobnosti naslonjača iz dnevne sobe, smještenog na ulici, u komunikaciji sa zainteresiranim prolaznicima na temelju u trenutku zadane riječi, pisati pjesme na pisaćem stroju i svojom poezijom darivati publiku. Stephanie Prekali za taj je dan pripremila Brčkanje, slušaonicu glazbe uz more u zalazak sunca u porečkoj uvali Peškera, dok će ulice centra grada rasplesati The Dixies, domaći sastav koji izvodi dixieland i swing, počevši od Parka Olge Ban, preko cijelog grada, sve do posljednje postaje – Roxy Artičoka.

Izvođačica plesa na svili Nikolina Komljenović u ponedjeljak će na gradskom kupalištu Naftaplin započeti radionicu plesa u zraku, odnosno akrobacija na svili, kojoj se mogu pridružiti svi zainteresirani. Spoj plesa i gimnastike na dvije okomito postavljene trake razvija cijelo tijelo i otvara prostor i veselje za sve.

Radionica će se održavati i u utorak, 27. kolovoza, a Nikolina na taj dan navečer priprema i svoj performans tijela u zraku Zvuk slike u Parku Olge Ban. Matko Abramić svoj će poetski performans izvoditi ujutro na gradskoj tržnici, a festival navečer u lapidariju zaključuje The Gentleman, svestrani glazbenik dubokog senzibiliteta, kantautor i multiinstrumentalist koji u svojim koncertnim izvedbama glazbu vraća u okrilje kazališnog performansa pridajući pažnju kako akustičnim i sadržajnim tako i vizualnim dijelovima koncerta.

Već gotovo dva desetljeća Street art Poreč tka urbano tkivo našeg grada. Svi su događaji besplatni i otvoreni za sve zainteresirane i znatiželjne. Tijekom trajanja festivala cijeli je grad pozornica, a svi su prolaznici neodvojiv dio šarolikog festivala ulične umjetnosti. Street art Poreč, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i u okviru Poreč Open Air Festivala, poziva sve da dožive, sudjeluju, upijaju nadahnjujuću atmosferu grada i, najvažnije, da se zabave.

Ulaganja u sustav zaštite od požara: Umaška vatrogasna zajednica na samom vrhu – u 2 godine uloženo 5 milijuna kuna

Bez dozvole vozio auto s tuđim registarskim tablicama