in

Umag: Potpisan ugovor za gradnju novih 120 POS-ovih stanova

Nakon tri izgrađene zgrade iz Programa društveno poticane stanogradnje, u okviru kojih su po poticanim cijenama građanima prodana 122 stana, Grad Umag je nedavno pokrenuo i proceduru projekta izgradnje četvrte zgrade. Kako javljaju iz Grada Umaga, danas je u gradskoj vijećnici potpisan ugovor za izgradnju novih 120 stanova. Na svečanosti su, uz predstavnike Grada Umaga,  prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje te ugovor o prijenosu prava vlasništva potpisali su gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i direktor APN-a Čukelj.

Kad imate izgrađen i realiziran sustav predškolskog odgoja koji daje svoje rezultate, odnosno povećanje broj djece u zajednici, onda počnete razmišljati o socijalnoj politici mladih. Uz gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, što u Umagu nije upitno, naročito u sezoni kad imamo manjak kadrova i postoji potreba za popunjavanjem velikog broja novih radnih mjesta, tada morate razmišljati i o poticanoj stanogradnji jer ona predstavlja najbolji model kako bi mlade obitelji ostale te tražile svoju budućnost upravo u Umagu“, izjavio je gradonačelnik.

Grad Umag i APN su pokrenuli proceduru realizacije izgradnje četvrte POS zgrade još u lipnju 2018. godine. Nakon obrade svih pristiglih molbi, u siječnju ove godine formirana je konačna lista reda prvenstva objavljena i na službenoj web stranici Grada Umaga. Nakon potpisivanja dvaju vrlo značajnih dokumenata kojima je omogućen nesmetani nastavak projekta izgradnje navedene zgrade, slijedi procedura izrade projektne dokumentacije, prezentacija stanova kupcima s konačne liste prvenstva te početak realizacije izgradnje koji se sastoji od više faza.

U Istri je do sad izgrađeno 393 stana po modelu Programa društveno poticane stanogradnje.“ naveo je direktor APN-a Slavko Čukelj. Uzmemo li u obzir da je od navedenih 393 stana samo u Umagu izgrađeno 122, jasno je vidljivo kako Grad Umag prednjači u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, obzirom da Umag ostvaruje udio od čak 31% ukupnog broja POS stanova.

U proceduri je Zakon o POS-u kojeg nam je želja donijeti prije ljeta. Ovi su stanovi namijenjeni mladim ljudima koji trebaju riješiti stambeno pitanje, koji trebaju ostati u Hrvatskoj te ovdje doprinositi i gospodarstvu. Zato nam je cilj smanjiti špekulativne mjere na najmanju moguću razinu„ naglasio je ministar Štromar.

Poticana stanogradanja je jedna vrlo važna karika u nizu mjera demografske obnove koje provodi Grad Umag. Uz projekt besplatnih vrtića, ovim projektom izgradnje 120 stanova cijenom za trećinu povoljnijih od tržišnih, otprilike 300-tinjak naših sugrađana riješit će svoju važnu životnu potrebu stanovanja, objavio je Grad Umag na svojim web stranicama.

Izvor fotografija: Ured Grada Umaga i TV Istra

Autorski projekt u Dječjem vrtiću Radost Poreč o poticanju djece na toleranciju i prihvaćanje različitosti

Julio Iglesias, najprodavaniji latino pjevač na svijetu, dolazi u Pulu!