in

Umjetnička škola Poreč dobitnica Povelje „30. april“ – „Naučiti dijete svirati, pjevati, plesati, prenijeti mu ljubav za glazbu i ples danas nije lako, ali vrijedi“

Umjetnička škola Poreč jedna je od troje ovogodišnjih dobitnika najvažnije gradske nagrade – Povelje „30. april“, koja se svake godine dodjeljuje najzaslužnijima na Dan grada – 30. travnja.

Ova škola ponos je Poreča zbog brojne darovite djece koja redovito nastupaju na natjecanjima i stalno osvajaju nagrade i medalje. Iza toga stoje iznimno vrijedni učitelji. Upravo zato je Umjetnička škola lani u prosincu dobila izvanredno nacionalno priznanje – okrunjena je prestižnom titulom najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj, a njena ravnateljica Sanjica Sara Radetić priznanjem za najbolju ravnateljicu.

Ove vrijedne godišnje nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), a valja istaknuti kako je Umjetnička škola Poreč među svim glazbenim i plesnim osnovnim, srednjim školama i akademijama, prva osnovna škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena nagrada najuspješnije škole i jedina kojoj je ikad dodijeljena ta počasna nagrada u Istarskoj županiji.

Najveće gradsko priznanje bilo je povod za razgovor s ravnateljicom Radetić koja je na čelu ove uspješne ustanove čak 19 godina.

Što vam znači najveće gradsko priznanje – Povelja “30. april”? 

Povelja „30. april“ nam neizmjerno puno znači. Sve su nam nagrade drage, ali kada smo prepoznati i podržani u svojoj sredini, u svom gradu, kada nas Grad prati, cijeni naš rad i nagrađuje, to je nešto najbolje i najljepše, neizmjerna sreća za sve nas. Lijepo je kad nas struka nagradi, posebno nagrada HDGPP-a za najbolju školu i najbolju ravnateljicu, za učitelje godišnje nagrade, ali Povelja „30. april“ je najveća i najvrjednija nagrada kolektivu Umjetničke škole Poreč, učiteljima, djeci i roditeljima.

Jeste li to vi i vaši kolege to očekivali? 

Iskreno, zaista nismo očekivali i jako smo se iznenadili i razveselili. Već devetnaest godina vodim školu i znam samo da svi zajedno jako puno radimo, da se trudimo svim srcem za našu djecu, veselimo se svakom njihovom napretku i to nas ispunjava.

Gotovo svakog tjedna objavljujemo izvrsne rezultate vaših učenika. Kako vam to uspijeva? 

Istina je da imamo jako puno darovite djece, ali to nije dovoljno. Iza tih rezultata stoji nevjerojatan, predani rad djece i učitelja, velika motiviranost, ljubav i strast koja je zarazna u pozitivnom smislu i tome sigurno doprinose dobra suradnja i podrška roditelja.

Stječe se dojam da je škola iznimno aktivna a djeca vrlo talentirana. Koliko u tome učešće imaju učitelji koji s njima rade? 

Hvala Vam, lijepo ste to rekli, zaista nevjerojatno smo aktivni. Svakodnevni su brojni nastupi, koncerti, predstave, natjecanja, gostovanja, seminari, volim se našaliti da i ja jedva sve to pratim. U svemu tome učitelji su „ključ“, ja volim reći „Alfa i Omega“ škole, učitelji su presudni i najzaslužniji za ove rezultate. Naučiti dijete svirati, pjevati, plesati, prenijeti mu ljubav za glazbu i ples u današnje vrijeme nije lako i događa se polako, ali vrijedi. Neizmjerna je vrijednost za svako dijete koje odrasta učeći glazbu i ples.

Treba jako, jako puno truda, ljubavi, strpljenja, predanosti, vremena i rada, zaista jako puno rada naših učitelja da nauče djecu svirati i plesati. Mi učimo našu djecu životnim vrijednostima, učimo ih marljivo raditi i to pokazujemo svojim primjerom. U glazbi i plesu svi rezultati dolaze s jako puno rada. Zato se ja uvijek prvo zahvalim učiteljima i ovu priliku koristim da im se ponovo zahvalim i nikad ne nalazim dovoljno riječi zahvale. Radim s divnim ljudima, koji su stručni i posvećeni svom poslu, koji rade puno više od onoga što zaista moraju, puno više od redovite nastave i redovitog programa, a ono najvažnije da vole svoj posao, vole djecu, vole glazbu i ples i to prenose na učenike. Zaista sjajan tim učitelja.

Koliko učenika ima škola? Vlada li velik interes za upis? Koliko ste dosad osvojili nagrada?

Ove školske godine upisali smo 287 učenika i svake godine interes se povećava. Uvodimo i nove programe u skladu s interesima djece. Posljednjih petnaestak godina utrostručili smo broj učitelja i učenika.

Godišnje osvojimo stotinjak nagrada, većinom prvih nagrada i petnaestak apsolutnih pobjeda i održimo dvjestotinjak koncerata i nastupa.

S obzirom na tako odlične rezultate škole, koji je vaš moto? 

Pružimo našoj djeci sretnije djetinjstvo uz glazbu i ples. 

Na koji način motivirate učitelje? 

Mislim da je učiteljima jako važno uvažavanje njihovog rada i mišljenja, da se primijeti i pohvali njihov trud i rad. Važno je i to što svojim primjerom pokazujem pravi uzor, da i ja sama puno radim pa je sveopća radna atmosfera. Svi se zajedno trudimo, pomažemo si i dajemo najbolje od sebe za našu djecu.

Djeca su naše najvrijednije i zaslužuju da im se uvijek 100% posvetimo, da im pomognemo da napreduju, da razviju svoj puni potencijal, maštu, kreativnost i da odrastaju uz glazbu i ples u bolje ljude.

Što vam je u planu od važnijih događanja do kraja školske godine? 

Imamo još koncert naše bivše učenice Romine Legović koja je sada maturantica, potom koncert našeg učenika Andree Zakinje koji završava osnovnu glazbenu školu instrument truba i odlazi u Zagreb u srednju glazbenu školu, ali i oproštajni koncert učenika završnih razreda osnovne i plesne škole.

Tijekom cijele godine obilježavamo 45. obljetnicu škole pa pripremamo koncerte naših bivših učenika koji su diplomirali i nisu se vratili u Poreč, već su uspješni na raznim stranama svijeta. To se sestre Martina i Terezija Cukrov, Mirjana Petercol i Nikola Kos.

Doći će nam u goste i iz prijateljskih škola i naravno pripremamo i zajednički koncert učitelja naše škole. Bit će veselo i očekuje nas još puno lijepih događanja u Umjetničkoj školi Poreč. Hvala Vama što nas pratite i izvještavate.

Više od 500 trkača na noćnoj utrci Umag Night Run

Od 1. srpnja životno ugroženi pacijenti s Bujštine u izolskoj bolnici – bez Istarske županije ovog EU projekta ne bi bilo