in

Uređuje se Park novigradskih ribara

Foto TZ Novigrad
Park novigradskih ribara

U tijeku je cjelovita rekonstrukcija i preuređenje Parka novigradskih ribara, kako bi ova zelena oaza u samom središtu grada, nadomak gradske lučice Mandrača, zasjala u punom sjaju, objavio je Grad Novigrad.

Prvotno je krajem prošle godine izveden potpuno novi nogostup u okruženju parka, koji je omogućio kvalitetnu pješačku komunikaciju između samog parka i prometnice koja ga okružuje, posebice u skladu s potrebama slabije pokretnih osoba.  Uslijedilo je potom uređenje i popločenje novih staza unutar parka, a posljednja u nizu je faza uređenja ostatka parkovnog partera – travnjaka i ostale hortikulture. 

U okviru tog zahvata uklonjena je betonska ploča, koja je na tom prostoru ostala kao temelj nekadašnje benzinske postaje. Uklonjen je i dio živice i palmi oko spomenika NOB-u, radi obnove i osuvremenjivanja nasada, čime se postigla svojevrsna vizualna dubina i nove vizure u komunikaciji parka s okolnim područjem.

Uredit će se površina stanice turističkog vlakića, koja se nalazi uz park, a sam park dobit će i dvije nove središnje staze primjerene širine, uz koje će se postaviti 10-tak klupa. Na središnjoj stazi postavit će se dva nova kandelabra. U cijelosti će se obnoviti travnjak i kompletno navodnjavanje, a prostor će se hortikulturno oplemeniti novim ukrasnim biljem. U okviru zahvata oko parka je saniran asfalt u obodnim ulicama, a obnovit će se i horizontalna signalizacija te regulirati tri nova pješačka prijelaza.

Uredit će se na taj način ukupno oko 1.450 četvornih metara zelene površine, te 430 kvadrata novog pločnika i 80-ak metara novih parkovnih staza popločenih tlakovcem. 

Na radovima su angažirani novigradski obrti Tašo i Robi, te tvrtke Neapolis i Istarske ceste. U investiciju cjelovite obnove Parka novigradskih ribara i okolne pješačke komunikacije iz proračuna Grada uloženo je oko 340 tisuća kuna, a predstoji još nabavka i ugradnja urbane opreme – klupa za sjedenje i kantica za otpatke.

Konačnim uređenjem ovog parka taj će prostor u neposrednoj blizini lučice Mandrač dobiti novu kvalitetu, a Novigrađani i njihovi gosti novo mjesto za ugodan boravak, šetnju, susrete i odmor na otvorenom, objavio je na svojim stranicama Grad Novigrad.

ULAGANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE: Na mjestu nekadašnjeg beach bara Colonia Iulia Parentium niknut će prvi adrenalinski bike park

SAMO 15 POSTO DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA ZAVRŠI U TURIZMU: Umjesto da vjetar u leđa dajemo lokalnoj ekonomiji, potičemo UVOZ